Ususret SFF-u
372

Festivalska atmosfera je počela, Sarajevo puno turista

L. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Iako Sarajevo Film Festival (SFF) zvanično počinje tek večeras, u gradu je već itekako osjetan festivalski ambijent. Fotoreporter portala Klix.ba prošetao je i zabilježio sjajnu atmosferu koja vlada na ulicama glavnog grada.

Trenutna temperatura u Sarajevu iznosi 32 stepena celzija, a u narednim satima će nastaviti rasti. Ipak, to nije spriječilo mnogobrojne Sarajlije i turiste da izađu na ulice i opuste se uz piće i neko od tradicionalnih bosanskih jela.

Ferhadija je ispunjena šetačima, a u blizini, ispred Narodnog pozorišta Sarajevo, u toku su posljednje pripreme pred večerašnje otvorenje 27. Sarajevo Film Festivala (SFF).

Brojne turiste sreli smo ispred najpoznatijih sarajevskih turističkih lokacija, poput Baščaršije (Begova džamija, Sebilj i sl.), Katedrale te kroz glavnu šetnicu Ferhadiju.

Popunjenost smještajnih kapaciteta u gradu je oko 80 posto. U odnosu na prošlu godinu, kada je zbog strožijih mjera broj turista bio izuzetno mali, ove godine u Sarajevu je sasvim drugačija slika.

Saobraćaj je prema centru grada frekventniji, a izgledno je da će tokom dana, a posebno večeras biti znatno teže pronaći parking mjesto.

Kao i svake godine, SFF u Sarajevo donosi festivalsku čaroliju u vidu osmodnevne zabave ispunjene sjajnim projekcijama, posjetama velikih filmskih i muzičkih zvijezda, kao i pratećim sadržajima i koncertima koji se obično organizuju u centru grada.

Identično će biti i ove godine, a čini se da veliki broj građana uživa u zabavi koja je prošle godine izostala zbog pojave pandemije koronavirusa - kada je SFF održan u virtuelnom izdanju.