BiH
0

Ferguson razočaran krizom Vlade BiH

SRNA
Edward Ferguson (Foto: Klix.ba)
Edward Ferguson (Foto: Klix.ba)
Ambasador Velike Britanije u BiH Edward Ferguson izrazio je razočarenje posljednjom krizom u Vladi Federacije BiH (FBiH), saopšteno je iz britanske Ambasade.

Ferguson je ukazao da se, s obzirom na stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, BiH nalazi pred novim dužnostima na kojima vlasti treba da počnu da postižu rezultate.

"Pozivamo sve stranke da prestanu sa međusobnim prepirkama po pitanju pozicija i političkih namiještenja i da se usredoče na reforme i njihovo provođenje, kako su obećali u zajedničkoj izjavi", poručio je Ferguson.

Ferguson je naglasio da su građani BiH ti koji će najviše osjetiti posljedice kontinuirane političke paralize.

"Politički lideri moraju preuzeti odgovornost i ispuniti svoja obećanja. Više nema vremena za gubljenje", istakao je Ferguson.

Predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić izjavio je juče da predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić nema više podršku DF-a i da, što se njega tiče, parlamentarna većina na nivou FBiH više ne postoji.

Predsjedništvo DF-a pozvalo je Novalića da pokrene proceduru razrješenja ministara iz reda ove stranke.

Na jučerašnjoj sjednici Vlade FBiH, SDA i HDZ preglasali su DF i usvojili spornu uredbu kojom se smjene i imenovanja u javnim preduzećima izuzimaju od resornih ministarstava i prenose na Vladu.