BiH
181

Feraget: Sud ne želi saslušati oca Dženana Memića, Alisa nije trebala biti u sudnici

Piše: I. P.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Pred Kantonalnim sudom u Sarajevu danas je održano saslušanje tri svjedoka u slučaju smrti Dženana Memića.

Riječ je o službenicima Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i MUP-a KS koji su radili u noći 8. februara u Velikoj Aleiji na Ilidži. Službenici su ispričali da su zatekli teško povrijeđenog Dženana Memića i Alisu Mutap koja je rekla kako ih je udarilo vozilo.

"Njihovo svjedočenje ima izvorište u izjavi Alise Mutap sa kojom mi nismo saglasni jer postoje drugi dokazi koji ukazuju da se događaj nije odvijao na takav način", rekao je advokat Muriza Memića Ifet Feraget koji je danas prirustvovao ročištu.

On je tokom ročišta ukazao Sudu na mogućnost da i Vijeće može provoditi svoje dokaze i postavljati pitanja svjedocima s obzirom na karakter krivičnog postupka.

"Sud se danas malo uključio, a prošli put Alisu Mutap nisu ništa pitali,a čuli smo da se ona ne sjeća zbog čega je trebalo biti provedeno vještačenje. Alisa je danas bila u sudnici, a ja sam reagovao i rekao da ona ne može biti tu s obzirom da su svjedoci govorili o tome šta im je ona rekla. Ona je trebala biti izvan sudnice dok se nisu čuli svjedoci policajci, jer Sud nije znao da li će biti potrebe suočiti policajce sa Alisom. Sud je to odbio i ja sam iznenađen", ispričao je Feraget za Klix.ba.

On je još jednom istakao da ovaj slučaj pokazuje ilustrativno katastrofalan položaj oštećenog u krivičnom postupku. Također, rekao je Feraget, tužilac je danas pozvao Memića da sjedne pokraj njega, što je ovaj odbio i nazvao izuzetno licemjernim.

"Tužilac je upoznat sa podneskom u kojem tražim da se sasluša Muriz Memić koji ima dragocjena saznanja u ovom slučaju. Sud to ne želi i to ćemo kasnije koristiti u postupcima koji su na raspolaganju", zaključio je Feraget.

Podsjećamo, u slučaju Memić optužene su dvije osobe. Ljubo Seferović je optužen za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa i krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći, a Bekrija Seferović je optužen za krivično djelo sprečavanja dokazivanja.