Kršenje CEFTA-e
0

Federica Mogherini: Kosovska vlada mora hitno povući odluke o carinama

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini komentarisala je odluku Vlade Kosova da uvede carinu od 100 posto na proizvode iz BiH i Srbije, kazavši da to predstavlja kršenje CEFTA ugovora i slova Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evrospke unije i Kosova.

"Današnja odluka Vlade Kosova da poveća carinu na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije za 100 posto predstavlja kršenje CEFTA ugovora i slova Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Kosova. Ova odluka dodatno pogoršava situaciju koja je uslijedila inicijalnim uvođenjem carinskih tarifa od 10 posto prošle sedmice. Kosovska vlada mora hitno povući ove odluke", navodi se u saopćenju iz kabineta Federice Mogherini.

Podsjetimo, Vlada Kosova je uvela novu carinu od 100 posto na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije, u cilju navodnog jačanja domaće proizvodnje, ekonomije i kosovske državnosti.

Vlada Kosova je prethodno uvela carinu od 10 posto na proizvode iz Srbije i BiH u cilju zaštite domaćeg tršišta, ali i zbog, kako je navela, destruktivnog ponašanja Srbije prema Kosovu. Ovakva odluka Vlade Kosova naišla je na velike kritike EU i ostalih međunarodnih predstavnistva, uz obrazloženje da Kosovo time krši pravila CEFTA-e.