|

Federalno ministarstvo zdravstva: Nezadovoljstvo bubrežnih bolesnika je opravdano

Federalno ministarstvo zdravstva: Nezadovoljstvo bubrežnih bolesnika je opravdano
44
M. N.
30.10.2019. u 13:40
7
komentara
44

dijeljenja
Federalno ministarstvo zdravstva: Nezadovoljstvo bubrežnih bolesnika je opravdano Foto: T. S./Klix.ba
Federalno ministarstvo zdravstva poručilo je bubrežnim bolesnicima da razumije njihovo nezadovoljstvo trenutnim stanjem u oblasti transplantacijske medicine u FBiH i da je to nezadovoljstvo opravdano. Pozvali su ih da organizuju proteste na način da niko od pacijenata dodatno ne ugrozi svoje zdravlje.
Ističu da je Ministarstvo upravo na inicijativu i u saradnji sa Udruženjem dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH donijelo niz mjera koje su stvorile zakonske i druge pretpostavke za unapređenje i funkcioniranje transplantacijskog programa u FBiH. Također, obavijestili su Vladu FBiH o zahtjevu za održavanjem hitne tematske sjednice o problemima u ovoj oblasti.

Podsjetili su da su donesene su Izmjene i dopune Zakona o transplantaciji organa i tkiva čime se uveo "pretpostavljeni" umjesto informiranog pristanka po uzoru na najuspješnije zemlje u ovoj oblasti, da je Ministarstvo provelo aktivnosti koje su dovele do toga da je Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH 08.10.2019. godine povećao cijene u oblasti transplantologije, odnosno sredstva koja se doznačavaju zdravstvenim ustanovama za obavljenu transplantaciju, te čak uveo plaćanje i bolničkih transplantacijskih koordinatora iz sredstava Federalnog fonda solidarnosti, a sve u cilju daljnjeg unapređenja transplantacijske medicine, kao ti da isti zavod svake godine osigura dovoljna finansijska sredstva za zdravstvene ustanove koje učestvuju u transplantacijskom programu.

"Intenzivno radimo na edukaciji zdravstvenih profesionalaca, s posebnim akcentom na edukaciji bolničkih transplantacijskih koordinatora. Ministarstvo je nedavno ispunilo i zahtjev Udruženja vezan za ostvarivanje prava na određenu imunosupresivnu terapiju. S tim u vezi, naglašavamo da je oblast transplantacijske medicine u FBiH u cijelosti pravno regulirana, kao i da su donijeti svi podzakonski akti koji omogućavaju da se program transplantacije u FBiH provodi nesmetano i u skladu sa etičkim i stručnim standardima. Stoga je neophodno da zdravstvene ustanove ulože dodatne napore kako bi sve ove pretpostavke zaživjele u praksi i kako bi se u zdravstvenim ustanovama obavljao veći broj transplantacija. Ovo iz razloga što se, podsjećamo, detektiranje potencijalnih donora organa (utvrđivanje moždane smrti) i razgovor s porodicom u smislu dobivanja pristanka na darivanje organa, kao i u konačnici sama transplantacija obavlja u zdravstvenim ustanovama", rečeno je iz ovog Ministarstva.Ističu kako su i sami više puta upozoravali na potrebu nabavke novih dijaliznih aparata te kako su osnivači zdravstvenih ustanova odgovorni za investicijsko ulaganje i investicijsko održavanje zdravstvenih ustanova čiji su osnivači. Poručuju da će i od Vlade Federacije BiH tražiti da se obrati vladama kantona sa zahtjevom za ispunjavanje ove zakonske obaveze.

"Ministarstvo ima kontinuiranu uspješnu saradnju s Udruženjem te u okviru svojih nadležnosti pokušava da pozitivno odgovori na sve njihove i ranije i nove zahtjeve vezano za unapređenje transplantacijskog programa u FBiH. U tom kontekstu, Ministarstvo je danas upoznalo Vladu FBiH sa zahtjevom Udruženja za organiziranje hitne sjednice Vlade FBiH na temu transplantacijske medicine i dijalize u FBiH, uz prijedlog da toj sjednici prisustvuju i direktori kliničkih centara, nadležnih federalnih zavoda, kao i predstavnici kantonalnih vlada", saopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Podsjetimo, veći broj bubrežnih bolesnika iz FBiH stigao je u Sarajevo gdje ispred KCUS-a protestuje zbog katastrofalnog stanja kada je riječ je aparatima za dijalizu, ali i vrlo malom broju obavljenih transplantacija. Poručili su da se neće vratiti na dijalizu niti kući dok se ne usvoji njihovi zahtjevi, a prvi je da Vlada FBiH organizuje hitnu tematsku sjednicu o ovim problemima.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...