{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Federalna vlada spremna da razmotri zahtjeve vojnih penzionera

S
20.9.2012. u 18:02
0
7
Federalna vlada spremna da razmotri zahtjeve vojnih penzionera
0
Federalna vlada spremna da razmotri zahtjeve vojnih penzionera
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Vlada Federacije BiH spremna je da uzme u razmatranje zahtjeve Udruženja vojnih penzionera u FBiH, koji su danas protestovali zbog smanjenja penzija ovoj populaciji za 15 posto, saopšteno je iz Kabineta federalnog premijera Nermina Nikšića.
Kabinet premijera Federacije je izrazio žaljenje zbog činjenice da se organizatori protesta, nasuprot svom zahtjevu, nisu željeli sastati sa predstavnicima Vlade FBiH, te naglasio da Vlada ostaje opredijeljena i otvorena za dijalog sa svim korisnicima budžetskih sredstava.

U Nikšićevom kabinetu smatraju da zahtjev Udruženja u vezi sa pitanjem visine vojnih penzija treba predstaviti svim ostalim kategorijama boračke populacije i da je to jedini način dijaloga i efikasnog i pravednog rješavanja ovakvih zahtjeva.

U saopštenju se navodi da su predstavnici Udruženja Vladi FBiH dostavili zahtjeve u pisanoj formi koji se prvenstveno odnose na poništenje odluke o korekciji isplatnog koeficijenta za 1.172 korisnika od ukupno 22.652 korisnika penzija ostvarenih pod povoljnijim uslovima.

"Naglašavamo činjenicu da je prosječna penzija za navedenih 1.172 korisnika iznosila 1.094 KM, koja nakon korekcije iznosi 908 KM. Ilustracije radi, redovna penzija koju ostvaruje 379.515 korisnika u prosjeku iznosi oko 350 KM“, navodi se u saopštenju.

Nekoliko stotina vojnih penzionera iz Federacije BiH protestovalo je danas pred sjedištem federalne Vlade tražeći poništenje odluke o smanjenju penzija ovoj populaciji za 15 posto, koju je kako navode, Vlada FBiH donijela 17. jula.

Udruženje smatra da za smanjenje penzija nema zakonske osnove, jer je prestankom aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom 1. jula prestalo i važenje Zakona o uštedama.

Iz Udruženja su najavili da će tražiti ocjenu ustavnosti odluke Vlade o smanjenju vojnih penzija, kao i kolektivnu tužbu protiv Vlade Federacije i mogućnost masovnijih protesta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: