Zaštita stanovništva
43

Federalna vlada nabavlja 1.000 vakcina protiv majmunskih boginja

S. Š. U.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva i uz stručno mišljenje Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Vlada FBiH je na današnjoj sjednici donijela odluku o proglašenju majmunskih boginja zaraznom bolesti od interesa za Federaciju BiH.

Iz Vlade ističu kako Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ukupni rizik na globalnom nivou procjenjuje kao umjeren, ali da se na regionalnom nivou rizik smatra visokim u jednom (EURO) i umjerenim u pet drugih regiona SZO-a.

Zavod za javno zdravstvo FBiH dao je stručno mišljenje da se majmunske boginje trebaju smatrati zaraznom bolesti čije je sprječavanje i suzbijanje od interesa za Federaciju BiH.

Predložene su i mjere zaštite koje se trebaju primjenjivati kod pojave majmunskih boginja, a stručno savjetodavno tijelo za zarazne bolesti Federalnog ministarstva zdravstva razvilo je smjernice za zbrinjavanje i tretman oboljelih od virusa majmunskih boginja.

Odlučeno je i da na osnovu trenutno procijenjenih rizika, masovna vakcinacija protiv majmunskih boginja nije potrebna, a da u upravljanju odgovorom, vakcinaciju treba smatrati dodatnom mjerom.

Vlada se obavezala nabaviti vakcinu protiv majmunskih boginja - Ankara Bavarian Nordic (MVA-BN) ponuđenu kroz Sporazum o zajedničkoj javnoj nabavci medicinskih protumjera za BiH, u količini od 1.000 doza vakcina za potrebe stanovništva FBiH.