BiH
210

Federalna vlada FUP-u dala na korištenje helikopter koji može letjeti noću

Piše: A. B.
Bell - 206 L1 Long Ranger
Bell - 206 L1 Long Ranger
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dala je na korištenje Federalnoj upravi policije (FUP) helikopter BELL-206 L1 Long Ranger, jedini koji može letjeti noću.

Federalna vlada donijela je Odluku o davanju na korištenje helikoptera BELL-206 L1 Long Ranger FUP-u, koji će snositi troškove registracije, osiguranja, servisiranja i druge troškove koji mogu nastati upotrebom helikoptera.

Ovaj helikopter inače je jedini u BiH koji može letjeti noću, a posljednji put je letio prije tri godine. On već šest godina stoji u hangaru Helikopterske grupe Specijalne policijske jedinice FUP-a u bazi na aerodromu u Sarajevu.

Stavljanjem u funkciju helikoptera Bell 206 L-1 Long ranger, rad spasilačkih ekipa pripadnika Civilne zaštite, ali i rad drugih institucija, bio bi olakšan u slučajevima prirodnih katastrofa ili nesreća uzrokovanih prirodnim faktorom.

Helikopter kapaciteta sedam mjesta potreban je policijskim službenicima, vatrogascima, civilnoj zaštiti, ali i svim građanima. Proizveden je '80-ih godina.

Ovaj helikopter je prije rata bio u sastavu Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike BiH, a korišten je za policijske poslove i potrebe vladinih ministarstava do maja 1992. godine, kada je otuđen i bio u posjedu organa Republike Srbije do 10. decembra 2010. godine.

Na osnovu međunarodnog sporazuma između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, helikopter je vraćen 10. decembra 2010. godine i od tada se nalazi u hangaru Helikopterske grupe Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije u bazi na aerodromu u Sarajevu.