BiH
3

Federalna inspekcija zdravstva vrši provjere u mostarskoj bolnici zbog smrti beba

Piše: A. B.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Federalna inspekcija vrši provjere u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) u Mostaru zbog nedavne smrti tri bebe u ovoj zdravstvenoj ustanovi, potvrdio je za Klix.ba glasnogovornik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Pero Pavlović.

Federalni inspektor zdravstva je na zahtjev ministra zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK Gorana Opsenice došao izvršiti inspekcijski nadzor u SKB Mostar, a ministrov zahtjev se temeljio na događanjima vezanim za smrt nekoliko beba u bolnici.

Pavlović dodaje da su u pitanju federalne inspekcijske provjere, s obzirom na to da HNK nema zdravstvenog inspektora. Rezultati će biti dostavljeni ministarstvu, nakon čega će javnosti biti poznato više informacija.

Podsjećamo, u mostarskoj bolnici su za mjesec dana umrle tri bebe, što je drugi nemili slučaj ove prirode u ovoj zdravstvenoj ustanovi kada se u obzir uzme da je od početka 2015. godine umrlo još deset beba. Dvije porodice iz Mostara, čiji su dječaci preminuli 16. i 21. augusta 2016. godine, sumnjaju da je smrt uzrokovala opasna bakterija klebsiela pneumonije (klebsiella pneumoniae), od koje je prošle godine na istom odjeljenju umrlo troje djece.

Iz bolnice su negirali da je uzrok smrti beba bilo kakva bakterija.