BiH
19

Federalna inspekcija i FUP kontrolišu objekte paradžemata u BiH

Piše: Er. M.
Ilustracija
Ilustracija
Federalna uprava za inspekcijske poslove, u saradnji sa općinskim inspekcijskim organima i policijskim službenicima Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, vrši inspekcijske aktivnosti nad objektima u kojima se obavljaju alternativni-paralelni organizovani oblici vjerskog djelovanja na području Federacije BiH, potvrđeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Kako navode radi se o složenim inspekcijskim aktivnostima i uspostavljenoj međuagencijskoj saradnji između nadležnih kontrolnih, sigurnosnih i obavještajnih agencija i institucija u Bosni i Hercegovini.

Podršku inspekcijskim aktivnostima inspektora Federalne uprave za inspekcijske psolove, općinskih inspekcijskih organa i Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova pružaju i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), te Obavještajno - sigurnosna agencija (OSA) BiH.

Inspekcijske aktivnosti vrše se iz nadležnosti definisanih zakonom i podzakonskim propisima koji regulišu građevine i zahvate iz općinske nadležnosti, iz nadležnosti definisanih Zakonom o slobodi vjere i pravnog položaja crkava i vjerskih zajednica u BiH, te drugim propisima kojima je regulisano obavljanje djelatnosti koje su predmet kontrola.

Inspekcijske aktivnosti vrše se kontinuirano od 10. maja 2016. godine na lokalitetima u mjestu Stijena u Općini Cazin, mjestu Brezičani u Općini Donji Vakuf, te u mjestu Ošve u Općini Maglaj.

Kako je za Klix.ba kazala portparolka SIPA-e Kristina Jozić ova državna policijska agencija ne učestvuje u inspekcijskim aktivnostima koje provodi Federalna uprava za inspekcijske poslove u okviru svojih nadležnosti nad paradžematima u BiH.

"SIPA u okviru svojih zakonskih nadležnosti kontinuirano poduzima niz mjera i radnji prema osobama koje se dovode u vezu sa radikalnim ekstremizmom, prikuplja saznanja o eventualnim nezakonitim aktivnostima pripadnika ekstremno-religioznih skupina u BiH, kao i mjestima gdje se isti okupljaju i ista razmjenjuje sa policijskim i drugim organima u BiH, dok Agencija nije nadležna za zatvaranje takvih objekata", rekla je Jozić.