U jeku pandemije
14

Federacija stiješnjena između ambiciozne vlade i nefunkcionalnog parlamenta: Ko će odlučivati?

I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Federacije BiH proglasila je stanje nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa čime će, ukoliko se ne zakaže sjednica Parlamenta Federacije BiH, biti u poziciji da donosi uredbe sa snagom zakona. Uz to, najavili su usvajanje Stabilizacijskog zakona do 5. aprila.

Vlada Federacije BiH bi, shodno važećem zakonodavstvu, uredbe sa zakonskom snagom mogla donositi prostom većinom u tom tijelu entitetske izvršne vlasti, bez prethodnih blokada po nacionalnom ili bilo kojem drugom ključu. Protiv su predstavnici Hrvatske demokratske zajednice.

Najviše su opozicioni zastupnici, mahom iz i Socijaldemokratske partije i Naroda i pravde, negodovali zbog nastojanja da se, kako su to kazali, zaobiđe Parlament Federacije BiH u donošenju važnih odluka, upozorivši da stari saziv Vlade FBiH, na čelu s premijerom Fadilom Novalićem, nešto smjera.

Čekajući Godoa

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirsad Zaimović (SDA) istakao je za Klix.ba da će, ukoliko zastupnici ne budu mogli zasjedati, odnosno ukoliko se ne omogući glasanje putem elektronskih platformi, Vlada Federacije BiH biti u poziciji da donosi uredbe sa zakonskom snagom.

"Uredbe sa zakonskom snagom imaju rok trajanja od mjesec i u svakom slučaju, bile one donesene ili ne, Parlament mora što prije profunkcionisati", rekao je Zaimović, dodavši da je moguće da sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH bude održana 6. aprila 2020. godine.

Od Kriznog štaba Federacije BiH zatraženo je, kako nam je kazao Zaimović, da napravi procjenu gdje bi bio siguran prostor za održavanje sjednice. U Kriznom štabu Federacije BiH su, s druge strane, za Klix.ba istakli kako još uvijek nisu dobili nikakav zvaničan dopis da se očituju.

U slučaju da sjednica Zastupničkog doma bude održana 6. aprila i usvoje se izmjene pravilnika na način da se omogući održavanje sjednica Parlamenta FBiH putem elektronskih platformi, morala bi se održati i sjednica Doma naroda.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara izjavio je ranije za Klix.ba da nema logike da se za vrijeme trajanja krize uzrokovane pojavom koronavirusa održavaju sjednice Parlamenta FBiH, dok se u isto vrijeme od građana traži da se društveno distanciraju.

"Mi u ovom trenutku ne znamo koliko se zastupnika i delegata, a ni državnih službenika u Parlamentu FBiH nalazi u kućnoj izolaciji. Dakle, ne znamo uopće koliko će parlamentaraca od njih 156 biti u prilici da dođe na sjednice Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamenta FBiH", rekao je Čampara.

Vlada umjesto Parlamenta

Vlada Federacije BiH priprema stabilizacijski zakon koji bi trebao, shodno njihovim procjenama, biti usvojen do 5. aprila. Opozicioni zastupnici strahuju da se Stabilizacijski zakon želi usvojiti zaobilazeći Parlament Federacije BiH, navodeći kako to ne dolazi u obzir.

Šef Kluba Socijaldemokratske partije BiH Damir Mašić izjavio je za Klix.ba da je očigledno kako se želi zloupotrijebiti situacija kako bi se uradilo nešto zaobilazeći Parlament Federacije BiH.

"Vlada FBiH ima apsolutno odriješene ruke, s obzirom na to da je proglašeno stanje prirodne nesreće, da donosi uredbe sa zakonskom snagom koje imaju rok važenja od 30 dana. U tih 30 dana Parlament treba da ih potvrdi ili da ih promijeni ili stavi van snage", istakao je on.

Dodao je kako i u tom slučaju Parlament treba da funkcioniše.

"Parlament u svakoj situaciji mora da radi, čak i kad se donose uredbe. Mi smo željeli samo da se promijeni poslovnik kako bi se moglo zasjedati u vanrednim situacijama putem elektronskih platformi. Ne postoji racionalan razlog zašto se to osporava", rekao je Mašić.

Federalni ministar pravde Mato Jozić izjavio je ranije za Klix.ba da Vlada FBiH ne može raditi mimo ovlasti Parlamenta, već da je potrebno zatražiti ovlasti Parlamenta da donose odluke u njihovo ime.

"Nigdje nije napisano da ne mogu zasjedati. Neka stave maske i idu raditi. Ima prostora za sve. Ljudi idu raditi a mi sebi zabranili da radimo. Šta ćemo ako ova kriza potraje", zapitao se Jozić.