Stjepan Krešić
0

"Federacija mora dobiti novu vlast i budžet do 31. marta"

FENA
Stjepan Krešić
Stjepan Krešić
Stjepan Krešić, predsjedavajući u dosadašnjem četvorogodišnjem mandatu Doma naroda Federalnog parlamenta, koji je za 17. mart sazvao konstituirajuću sjednicu novog saziva, rekao je danas da se sve čini da bi do tog datuma preostale četiri kantonalne skupštine u Federaciji delegirale članove za federalni Dom naroda.

"Sugerirano nam je da se u međuvremenu obave dogovori i učine dodatni kompromisi jer Federacija BiH mora dobiti ovogodišnji budžet, izglasan u Parlamentu", do kraja marta“, potcrtao je Krešić u kontekstu potrebnog prevazilaženja dugog zastoja u formiranju nove, postizborne federalne vlasti, a prvenstveno Doma naroda, bez čijeg formiranja nije moguće proglasiti budžet ni imenovati novu vladu.

Nova federalna vlast - cjelokupna izvršna i dio zakonodavne - nije formirana ni pet mjeseci od općih izbora održanih u Bosni i Hercegovini.

Tek jučer konstituiran je Predstavnički dom u Parlamentu, a već odavno je u javnosti naročito aktuelan glavni zastoj, nastao u konstituiranju Doma naroda. Uzrok je što četiri od deset kantonalnih skupština u Federaciji ni do danas nisu delegirale članove za taj parlamentarni nivo.

Većina članova ipak je delegirana (iz ostalih kantona) pa je Krešić konstituirajuću sjednicu, makar i nepotpunog saziva Doma naroda, bio sazvao za danas, ali je na preporuku međunarodnih faktora iz Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije odgodio za 17. mart jer mu je sugerirano da se još sačeka i ostavi „razuman rok“ u kojem će preostale skupštine dati delegate.

To do sada nisu učinile skupštine Hercegovačko-neretvanskog, Posavskog, Zapadnohercegovačkog i Kantona 10.

Proceduralni put je da kantonalne skupštine dostave prvo Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) liste kandidata za federalni Dom naroda, a po ovjeri CIK-a, liste se vraćaju i u skupštinama se glasa o njima.

Do sada je liste dostavila jedino Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona, one su ovjerene i vraćene iz CIK-a, ali izbor delegata još nije izvršen, dok iz preostala tri kantona do sada nema ni kandidatskih listi.

Iz CIK-a napominju da je iz ta tri kantona ovih dana jedino bilo usmenog interesovanja telefonom u pogledu procedure, a iz Kantona 10 Fena saznaje da je zasad tamo još status quo u pogledu izbora delegata za Dom naroda.