{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FBiH započinje privatizaciju telekoma i elektroprivreda

5.3.2013. u 12:29
466
153
FBiH započinje privatizaciju telekoma i elektroprivreda
466
FBiH započinje privatizaciju telekoma i elektroprivreda
Vlasti Federacije BiH razmišljaju o skoroj prodaji dijela svog kapitala u jednom telekom operateru i dvije federalne elektroprivrede, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).
Time se definitivno otvara priča o privatizaciji vodećih državnih kompanija, što je do sada, uglavnom, bila tabu tema u većem bh. entitetu. Prema neslužbenim informacijama, vlasti FBiH na ovaj način žele udovoljiti i zahtjevima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za ubrzanje privatizacije.

Inače, Vlada FBiH u BH Telecomu kontrolira 90 posto kapitala, a u HT Mostar, u čijem sastavu se nalazi i poznati Eronet, država ima 50,1 posto kapitala. Federalna vlada je, također, većinski vlasnik Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede HZ HB.

Direktor Agencije za privatizaciju Federacije BiH (APF) Šuhret Fazlić potvrdio je za agenciju Anadolija informacije o spremnosti federalne vlasti da se krene u proces privatizacije vodećih kompanija.

"Prema Planu koji je usvojio i Upravni odbor Agencije, spremni smo na prodaju ponuditi pet posto dionica jednog telekoma i dvije elektroprivrede. Međutim, taj Plan još uvijek nije usvojen od Vlade FBiH, a kada su u pitanju elektroprivrede, mora se ići na Parlament Federacije BiH", kazao je Fazlić za agenciju Anadolija.

Na pitanje da li raspolaže analizama stručnjaka koliko bi se u ovom trenutku isplatilo ići u proces privatizacije "porodičnog srebra", Fazlić odgovara konstatacijom da je to relativan pojam.

"Relativan je pojam bi li se nešto isplatilo ili ne. Mi u Agenciji smo zaduženi za privatizaciju i razmišljamo u tom pravcu. Pravo je pitanje koliko mi dnevno gubimo u kapitalu telekoma i elektroprivreda. Koliko dnevno gubimo zbog politike koja se tamo vodi, zapošljavanja koje nije kontrolirano, javnih nabavki, davanja poslova... Sudeći po onome što se piše u medijima, gubimo milione i milione maraka. To bi bilo spriječeno da je to privatna imovina. Država je dokazala da ne može da zaštitit imovinu! To ispada više kao partijska imovina ili ne znam već čija. Država, očito, ne može da zaštititi imovinu i uvede red", smatra Fazlić.

Fazlić se pita zašto telekom operateri ili elektroprivrede ne bi bili predmet prodaje?

"Sada mi, kao, ne trebamo prodati telekome, kao mi imamo dobit... Ok, kada ćemo prodati? Mi smo to pretvorili u nekakvo partijsko vlasništvo gdje postavljamo svoje ljude. Daj Bože da su to ljudi koji su sposobni. Sada govorim o telekom operaterima. Elektroprivrede, istina, zahtijevaju jedan strateški pristup na nivou države, ali i ta se priča mora otvoriti. Ne mogu se stalno okretati leđa tom pitanju", naglasio je Fazlić.

Kako agencija Anadolija saznaje, predstavnici federalne vlasti već su ostvarili kontakte sa diplomatskim predstavništvima Velike Britanije i Mađarske. Njihovi predstavnici su se, naime, interesirali uopće za privatizaciju, pa i privatizaciju vodećih kompanija u Federaciji BiH, uključujući i telekom operatere.

Također, vodeći turski telekom operater Turkcell zainteresiran za sarajevski BH Telecom. Iz Turcella su još u novembru prošle godine potvrdili da izbliza prate rad sarajevskog BH Telecoma. Naime, turska kompanija priprema ponudu za BH Telecom.

Naime, Turcell u okviru svog poslovanja na Balkanu planira pokretanje aktivnosti i u Bosni i Hercegovini. Štaviše, najavljivan je pohod Turkcella na Balkan.

Generalni direktor Turkcella Sureyya Ciliv kazao je ranije da turski moblini operater u narednom periodu želi proširiti svoje djelovanje u inostranstvu.

“U kasi trenutno imamo 6,2 milijarde turskih lira i želimo kupiti kompaniju u inozemstvu”, kazao je Ciliv. Kako je ranije potvrđeno, Turkcell želi proširiti svoje djelovanje u zemljama Istočne i Srednje Evrope.

“Turkcell izbliza prati procese privatizacije i vreba priliku za kupovanje kompanija u Istočnoj i Srednjoj Evropi. Među zemljama koje su vrlo interesantne turskoj mobilnoj kompaniji nalazi se i Bosna i Hercegovina. Turska kompanija izbliza prati 'BH Telecom' iz Sarajeva”, potvrđeno je.

Prof. dr. Vjekoslav Domljan sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i Univerziteta u Mostaru postavlja pitanje šta se može dobiti privatizacijom vodećih kompanija u FBiH.

"To je povećanje ekonomske efikasnosti i povećanje kvaliteta usluga, a u nekim slučajevima i zaštita okoliša. To su dva ili tri kriterija koji se koriste kad se provodi privatizacija. Treba napraviti analize koje će to pokazati i provoditi privatizaciju u skladu s tim načelima. U protivnom, nema smisla provoditi privatizaciju", rekao je Domljan, dodajući da se do sada loše upravljalo javnim resursima i javnim kompanijama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: