{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FBiH: Rodni listovi će se vaditi u mjestu prebivališta

F
22.7.2011. u 12:59
0
65
FBiH: Rodni listovi će se vaditi u mjestu prebivališta
0
FBiH: Rodni listovi će se vaditi u mjestu prebivališta
Usvajanjem zakona o matičnim knjigama Federacije BiH svi građani će rodni list moći vaditi u mjestu prebivališta, a ne kao dosad u mjestu rođenja.
Ovo je jedna od najvažnijih izmjena predviđenih novim zakonom o kojem je danas vođena javna rasprava u zgradi Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu.

Zakon je već prošao parlamentarnu proceduru u formi nacrta i po zaključcima oba doma Parlamenta FBiH, zaduženi su predlagač, Vlada FBiH, i komisije da provedu javnu raspravu u predviđenom roku od 60 dana.

"Građani su se dosad vezali za centre s boljom medicinskom uslugom i tamo se odlučivali za rađenje djece. Onda bi, prema zakonu koji je na snazi, automatski bili primorani da tu vrše upis svoje djece. Ovaj zakon donosi tu promjenu da će svi građani rodne listove moći vaditi u općinama prebivališta i neće morati ići desetine ili stotine kilometara da dođu do osnovnog dokumenta", izjavio je Almedin Aliefendić, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH i predsjedavajući Odbora za pravdu, opću upravu i lokalnu samoupravu u Domu naroda.

Druga novina je da rok važenja ovog dokumenta neće biti ograničen na šest mjeseci, kao što je sada slučaj.

Aliefendić navodi da su bili česti slučajevi da u konkursnim i oglasnim procedurama aplikacije ne budu prihvaćene samo zbog neispunjavanja tog uvjeta.

"Izvod iz matične knjige rođenih bit će trajnog karaktera i moći će služiti građanima u svim njihovim potrebama", naglasio je.

Aliefendić očekuje da će nakon sumiranja današnje javne rasprave, predlagač zakona, Vlada Federacije BiH, veoma brzo proslijediti zakon u parlamentarnu proceduru.

Slaviša Šućur, savjetnik na ovom projektu, naglašava da je jedan od osnovnih razloga za donošenje novog zakona da se postojeće baze podataka u općinama na neki način "legaliziraju".

Osim toga, naveo je, već su urađeni i nacrti podzakonskih akata, koji detaljnije uređuju pitanje načina vođenja formata podataka u elektronskim bazama.

"Važno je znati da su sve općine, putem IDDEEA-e, uvezane s MUP-ovima. Znači da je svaki matični ured već uvezan. Samo će biti potrebno ostvariti komunikaciju putem te mreže da građani mogu izvaditi izvod na bilo kom mjestu", pojasnio je Šućur.

Ono što je razlika ovog zakona u odnosu na rješenje u Republici Srpskoj, dodao je on, u FBiH je predviđeno i uspostavljanje matičnog registra, odnosno registra građanskih stanja, čime bi se postiglo da svi podaci o jednoj osobi budu vođeni na jednom mjestu - u općini gdje su upisani u matičnoj knjizi rođenih.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: