Nema taksi za izdavanje lične karte
0

Biometrijski podaci na novoj ličnoj karti

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je obavio raspravu o principima Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti državljana BiH, čiji je cilj unapređenje zaštite ličnih podataka, poboljšanje sistema sigurnosti u vezi s izdavanjem lične karte i primjene propisa u vezi s elektronskim potpisom.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović je, u obraćanju poslanicima, kazao da jedno od ključnih pitanja izmjena i dopuna zakona jeste što se u novu ličnu kartu ugrađuju biometrijski podaci, isti oni podaci koji su ugrađeni u putne isprave.

Novina će biti i uvođenje elektronskog potpisa, o čijem će se stavljanju na ličnu kartu građani dobrovoljno izjašnjavati.

„Bitno je i to što se precizira u kojim slučajevima se može tražiti kopija lične karte, u koje svrhe, jer smo svjedoci da su se podaci iz lične karte u značajnoj mjeri i zloupotrebljavali i manipuliralo se od mnogih organa“, kazao je ministar Nović.

Po njegovim riječima, vrlo bitno je da građani BiH mogu dobiti lične karte i putem pošte, što je ušteda novca i skraćivanje vremena.

Kao bitnu novinu, ministar Nović je naveo i to što će objava izgubljenih i ukradenih ličnih karata ubuduće biti na web stranici Agencije za identifikaciona dokumenta BiH tako da će se to objavljivati na jednom mjestu, a ne kao što je to sada da se objavljuje u svakom kantonu, u svakom entitetu.

"Građani će ubuduće biti oslobođeni plaćanja bilo kakve takse za izdavanje i zamjenu lične karte, a cijenu lične karte utvrdit će Vijeće ministara BiH", kazao je Nović.

Dodao je da će lične karte biti sukcesivno zamjenjivane, kako kome ističu.

„Očekujemo u drugoj polovini 2012., a najkasnije početkom 2013. da nove lične karte sa svim ovim elementima budu u opticaju u BiH“, kazao je ministar Nović.