{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FBiH nije centralizirala bankarske račune za novčanu pomoć stradalima

F
21.5.2014. u 10:47
5
15
FBiH nije centralizirala bankarske račune za novčanu pomoć stradalima
5
FBiH nije centralizirala bankarske račune za novčanu pomoć stradalima
Štab za vanredne situacije Republike Srpske zabranio je bankama sa sjedištem u Republici Srpskoj i filijalama banaka iz Federacije BiH i Brčko Distrikta, da otvaraju račune za posebne namjene na ime pomoći za poplavljena područja, a po zahtjevu jedinica lokalne samouprave, javnih ustanova i preduzeća i drugih republičkih uprava, organa i organizacija.
Tako je bankama naređeno da do 23. maja zatvore račune za posebne namjene na ime pomoći za poplavljena područja, otvorene po zahtjevu općina, ustanova i preduzeća, te drugih organa i organizacija.

Štab za vanredne situacije naređuje bankama da uplate pravnih i fizičkih osoba, koje žele donirati sredstva na ime pomoći za poplavljena područja, izvršavaju isključivo u korist računa Ministarstva finansija.

Agencija FENA je u Udruženje banaka Bosne i Hercegovine pitala za novonastalu centralizaciju bankarskog računa u jednom od bh entiteta.

Rukovodilac za bankarske poslove, edukaciju i trening Udruženja banaka Samir Lačević kaže da ovakve naredbe nadležnih u FBiH nema.

"Ovakvo rješenje otvara mnogo pitanja no to je van bankarskog sektora. Štab vjerovatno u uslovima vanrednog stanja ima zakonsku nadležnost za donošenje i ovakve naredbe", kaže Lačević.

Smatra da će ovaj potez usporiti proces dostave pomoći za one kojima je uplata namijenjena.

Iz Službe za odnose s javnošću Centralne banke BiH stigao je odgovor da ovo nije u u nadležnosti Centralne banke BiH te da komercijalne banke posluju prema entitetskim zakonima i podzakonima i da su za njihovo poslovanje nadležne entitetske agencije za bankarstvo.

Iz općina u RS-u stigla su brojna negodovanja i kritike zbog centralizacije bankarskog računa za novčane uplate stradalim od poplava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: