BiH
28

Nakon poplava: Na račun FBiH uplaćeno pola miliona, a na račun Vlade RS više od 4 miliona KM

Anadolija
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon što su nezapamćene poplave pogodile mnoge gradove Bosne i Hercegovine, sa svih strana svijeta, ali i iz same zemlje, mnogi pojedinci i kompanije uplaćuju donacije na račune koje su otvorile vlasti u oba entiteta BiH.

Ipak, vrlo je zanimljiv podatak da je do sada na račun Federacije BiH za podršku poplavljenima uplaćeno mnogo manje novca nego na račun entiteta Republike Srpske.

Na namjenski donatorski račun federalnog Ministarstva finansija, koji je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine otvorila s ciljem pomaganja stradalim u poplavama, na dan 03. juni 2014. ukupno je uplaćeno 507.274 maraka.

S druge strane, na račune Vlade RS-a, za poplavama ugrožena područja i stanovništvo, dosad je prikupljeno ukupno 4.469.926 maraka, što je oko osam puta više nego u Federaciji BiH.

Tako su na računu za posebne namjene Ministarstva finansija otvorenom u NLB Razvojnoj banci u Banjoj Luci fizička i pravna lica uplatila 3.559.948,73 KM. Iz Ministartsva finansija RS-a napominju da je na deviznom računu otvorenom u Unikredit banci prikupljeno ukupno 860.234,25 KM.

Također, putem PayPal sistema građani su za poplavama pogođena područja RS-a donirali ukupno 49.743,90 KM.