BiH
0

FBiH: Generalni štrajk uposlenika u zdravstvu nastavlja se do potpisivanja novog kolektivnog ugovora

FENA
Predstavnici Nezavisnog strukovnog sindikata zaposlenika u zdravstvu FBiH potvrdili su danas novinarima u Sarajevu da će generalni štrajk uposlenika u oblasti zdravstva biti nastavljen u devet kantona na području Federacije BiH sve do ispunjenja njihovog glavnog zahtjeva odnosno do potpisivanja novog kolektivnog ugovora.

Predsjednik Sindikata Abud Sarić ponovio je da su u pet radnih dana štrajka predstavnici Sindikata s pregovaračkim timom, koji čine predstavnici Vlade FBiH i vlada kantona, uspjeli usaglasiti odredbe granskog kolektivnog ugovora s Općim kolektivnim ugovorom i u petak ga u formi prijedloga uputili kantonalnim vladama na razmatranje.

On je kazao da dužina štrajka ovisi prvenstveno od ekspeditivnosti kantonalnih vlada i njihove spremnosti da prihvate prijedlog novog kolektivnog ugovora iz oblasti zdravstva i dostave ga u dalju proceduru. Time bi trebalo da budu riješeni mnogi problemi u zdravstvu i omogućen kvalitetniji tretman pacijenata. Danas je nagoviješteno da bi kantonalne vlade narednih dana trebalo da razmatraju to pitanje.

Predstavnici medicinskih ustanova s područja KS potvrdili su danas da u sedam dana generalnog štrajka u zdravstvu nije bilo većih problema u pogledu pružanja medicinskih usluga, te da u službama hitne medicinske pomoći nije zabilježen mnogo veći priliv pacijenata. Medicinske ustanove rade prema pravilima štrajka, ali, kako je istaknuto, strogo vode računa o razlozima zbog kojih im se pacijenti obraćaju.

Generalni štrajk uposlenika u zdravstvu počeo je u ponedjeljak, 16. aprila u 89 javnih zdravstvenih ustanova na području FBiH. Odluku o stupanju u generalni štrajk podržava 21.000 uposlenika u zdravstvu, a pridružili su im se, kako je rečeno, i uposlenici domova zdravlja Kiseljak, Čapljina i Kreševo koji dosad nisu bili uvezani u Sindikat.

Sudionici današnje press konferencije i novinari minutom šutnje su odali počast bebama preminulim od posljedica požara koji je jučer zahvatio Dječiji dom "Bjelave" u Sarajevu.