Zbog situacije na Bliskom istoku
11

FBiH: Benzin i dizel od ponedeljka skuplji za pet feninga

SRNA
Na većini benzinskih pumpi u Federaciji BiH od sutra se očekuju više cijene naftnih derivata za pet feninga, potvrdilo je federalno Ministarstvo trgovine.

Većina distributera nafte i naftnih derivata u FBiH već je dostavila tom ministarstvu zahtjeve za korekcijom cijena koji se odnose na dizel i benzine.

"Zahtjevi distributera počeli su stizati početkom prošle sedmice. Pravilo je da se nove cijene Ministarstvu dostave četiri dana prije, tako da će nove cijene stupiti na snagu, najvjerovatnije, početkom naredne sedmice".

Distributeri nafte i naftnih derivata ovo poskupljenje pravdaju povećanjem cijena nafte na svjetskom tržištu, što je posljedica prvenstveno nesigurnosti zbog posljednjih događaja na Bliskom istoku.

Predsjednik Udruženja vlasnika benzinskih pumpi u Republici Srpskoj Ljubo Stević najavio je da će u utorak, 14. avgusta, od rafinerija dobiti cjenovnik i ako u njemu budu poskupljenja onda će, kako je nagovijestio, i vlasnici benzinskih pumpi morati da urade korekciju svojih cijena.

On je dodao da je gorivo u Republici Srpskoj jeftinije nego u regionu, jer su marže manje za pet posto.