Nadaju se pomoći vlasti
0

Fazlić: Sigurnosna situacija u Bihaću je bolja, ali Vučjak nije trajno rješenje za migrante

M. N.
Foto: CK Bihać
Nakon što su migranti iz Bihaća prebačeni na lokalitet Vučjaka pritisak je mnogo manji u samom gradu, a prema riječima gradonačelnika Šuhreta Fazlića, popravila se i sigurnosna situacija.
Policijski službenici MUP-a USK i dalje rade na raščišćavanju nelegalnih smještaja za migrante koji su se nalazili na različitim lokacijama, ali i u privatnim objektima u samom gradu.

"Pokušavamo osigurati koliko-toliko normalne uslove. Mi nemamo drugog izlaza i tražimo drugu lokaciju jer Vučjak nije permamentno rješenje. Mi smo dali tri opcije: da ne dolaze u Bihać nikako, da se nađe druga lokacija mimo Unsko-sanskog kantona i treće je da se u USK nađe neka svima prihvatljiva lokacija. Ni mi nismo sretni u kakvim uslovima žive, ali trudimo se koliko možemo", rekao je Fazlić za Klix.ba.

Uvjetima nisu zadovoljne međunarodne organizacije niti međunarodna zajednica koja je poručila da se migranti hitno izmjeste s Vučjaka. Kazao je kako Vučjak nije daleko od urbane zone te da zbog toga i nije prihvatljiva za migrantski centar. Migranti trenutno gore imaju hranu, vodu i šatore koje im osigurava Crveni križ USK.

Fazlić se nada kako će zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na današnjoj sjednici podržati izmjene Zakona o raspodjeli javnih prihoda u FBiH koje je predložio zastupnik Hamdija Abdić, a kojim bi se definiralo koliko bi svaki kanton trebao izdvojiti novca kao pomoć Krajini zbog tereta migrantske krize.

"Bihać i Velika Kladuša trpe veliku štetu već dvije godine. Od prvog dana trošimo vlastite resurse i bavimo se onim što nije naš posao, a trpimo sigurnosnu štetu. Nadam se da će imati sluha, ali vidjet ćemo", kazao je Fazlić.

Prema podacima Crvenog križa grada Bihaća na lokalitetu Vučjaka se nalazi više od 600 osoba. Postavljeno je 50 šatora te podijeljeni odjeća i higijenski artikli. Na području Bihaća se nalazi oko 6.000 migranata.