Nema dileme
1

Fazlić: Katolički školski centar je strateški projekt otvorenog Bihaća

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić na današnjem je sastanku s predstavnicima delegacije Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske naglasio kako je Katolički školski centar "Ivan Pavao II“ strateški projekt grada i da nikad nije bilo dileme oko njegovog nesmetanog funkcionisanja.

Razgovaralo se i o položaju Hrvata koji žive na području Bihaća, te aktuelnim problemima svih stanovnika grada na Uni.

"Biskup Komarica je počasni građanin Bihać i zahvaljujući njemu ovaj projekat je krenuo. U Bihaću uopšte ne želimo, ni pod koju cijenu, dozvoliti da se Katolički školski centar spominje u nekom neprimjerenom kontekstu za ovaj otvoreni grad", istakao je Fazlić.

Državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas konstatovao je kako se prilikom ove posjete Bihaću i Unsko-sanskom kantonu (USK) uvjerio u svjetlu budućnost Katoličkog školskog centra, ali i želju za jačanjem prijateljskih odnosa i prekogranične saradnje.

"Od predstavnika Vlade USK dobili smo uvjerenja da će Katolički školski centar u Bihaću biti uvršten u sistem, odnosno da će način financiranja ove obrazovne institucije biti riješen na najbolji mogući način. Imamo bezrezervnu podršku gradonačelnika Fazlića i općenito vrlo povoljan ambijent za prijateljstvo i saradnju. Nadam se da ćemo se brzo ponovo sastati s konkretnim rezultatima svih naših današnjih tema", riječi su Milasa.

Na današnjim sastancima razgovaralo se i o potencijalnim mogućnostima prekogranične saradnje u oblasti privrede, turizma i kulture, zajedničkom postupanju u rješavanju situacije s migrantima i izbjeglicama, te što efikasnijem radu graničnih prelaza.