BiH
25

Fazlić: Davno je trebalo ukinuti zastaru kaznenih djela iz procesa privatizacije

FENA
Šuhret Fazlić
Šuhret Fazlić
Komentirajući prijedlog amandmna na Ustav FBiH kojim Federalna vlada predlaže da kaznena djela iz procesa privatizacije, organiziranog i privrednog kriminala ne zastarijevaju, dok će imovinska korist ostvarena tim djelima ili povezana s njima biti oduzeta, direktor Agencije za privatizaciju FBiH Šuhret Fazlić izjavio je za Agenciju Fena da je to davno trebalo biti urađeno.

"Za ovo kratko vrijeme koje sam proveo u Agenciji za privatizaciju FBiH utvrdio sam da su mnoge stvari rađene nezakonito, ili je oštećen kapital i imovina ili su radnici izvarani i obespravljeni, kao i da postoji frustracija zbog činjenice da se ništa ne može uraditi", istakao je Fazlić.

Po njegovom mišljenju, usvajanjem ovog amandmana, s aspekta efikasnosti privrede i otvaranja novih radnih mjesta, ne bi se promijenilo ništa, ali bi se promijenilo mnogo s aspekta uspostave pravednijih odnosa u društvu.

"To bi doprinijelo sprječavanju takvih slučajeva u budućnosti, kao i ispravljanju grešaka i vraćanju u prvobitno stanje u slučajevima u kojim je to moguće", rekao je Fazlić.

Naglasio je da su u procesu privatizacije prve sumnjive radnje počele kod pripremanja početnih balansa, pri čemu su upravni odbori agencija za privatizaciju umanjivali kapital da bi preduzeća bilo lakše kupiti.

"Pogotovo su modelom privatizacije - javnim upisom dionica do firmi došli neki ljudi koji nisu imali ni znanja da nešto urade ni sredstava da investiraju. Također, u prodaji metodom tendera bilo je nezakonitosti, pri čemu je i ova agencija uradila neke stvari koje se mogu okarakterisati kao nezakonite, i za šta postoje prijave kod nadležnih tužilaštava, a zbog čega tužilaštva nisu ništa uradila to je druga priča", pojasnio je Fazlić.