BiH
12

Fauske: Situacija u BiH može predstavljati prijetnju međunarodnom miru

Anadolija
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ako pogledamo rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija od prije nekoliko sedmica, ona prepoznaje da situacija u Bosni i Hercegovini može potencijalno predstavljati prijetnju međunarodnom miru i stabilnosti", kazao je danas na redovnoj nedjeljnoj sesiji Kruga 99 o temi "Ili BiH u NATO, ili potencijalno, NATO trupe u BiH!" zamjenik komandanta NATO štaba Sarajevo Ole Fauske.

Jedan od glavnih ciljeva NATO-a i drugih međunarodnih organizacija, nastavio je Fauske, jeste ne samo da pokuša održati mir i stabilnost ne samo u zemlji, već i regiji i svijetu.

"Svijet ne bi sjedio mirno i ne radio ništa ukoliko zaista postoji prijetnja međunarodnom miru i stabilnosti. Ali važno je potrctati činjenicu da smo mi ovdje kako bi radili sa bosanskohercegovačkim vlastima, a posebno Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama, kako bismo razvili strukture i funckije države koje dozvoljavaju BiH da, nadam se u skorijoj budućnosti, bude kvalifikovana da bude pozvana u NATO", rekao je Fauske.

"Vrlo je teško davati bilo kakva predviđanja za budućnost, ali ja zaista vjerujem da neka od pitanja koja su dovela do posljednjeg rata, nisu više ista kao nekad i nema ih više. Mislim da većina pitanja koja trebaju garantirati sigurno i stabilno okruženje u BiH su unutrašnja koja se moraju riješiti unutar BiH", poručio je Fauske.

Od ključnog je značaja za uspjeh BiH da ona sarađuje sa svim međunarodnim organizacijama poput NATO-a, OSCE-a, te drugih koje su prisutne u BiH, mišljenja je Fauske. On je dodao da bh. političari sami trebaju riješiti zahtjeve koje su postavile 28 zemalja članica pred BiH, a to je uknjižba vojne imovine, kako bi se aktivirao MAP.

"Još uvijek postoje izazovi i većina njih je na političkom nivou. Kada je riječ o samim Oružanim snagama, veoma smo zadovoljni progresom koji je napravljen, i činjenicom da BiH sada aktivno učestvuje u mirovnim misijama u svijetu. Svi izvještaji koje dobijamo govore da bh. vojnici rade odličan posao", istakao je Fauske.