{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Fatmir Alispahić može doktorirati na Filozofskom fakultetu

F
6.6.2012. u 20:18
114
0
Fatmir Alispahić može doktorirati na Filozofskom fakultetu
114
Fatmir Alispahić može doktorirati na Filozofskom fakultetu
Fatmir Alispahić
Senat Univerziteta u Sarajevu (UNSA) na današnjoj je sjednici donio odluku kojom se prihvata prigovor Fatmira Alispahića na odluku Nastavno-naučnog vijeća Filozofskog fakulteta da mu ne odobri odbranu doktorske disertacije čija je tema "Iseljeničko iskustvo u novijoj bošnjačkoj književnosti".
Kako je potvrđeno Feni u Senatu UNSA, ovom se odlukom stavlja van snage pomenuta odluka Filozofskog fakulteta te se verificira pozitivan izvještaj Komisije o ocjeni uslova kandidata Alispahića i podobnosti teme doktorske disertacije.

Za mentora Alispahiću određen je redovni profesor na predmetu "Bošnjačka književnost" Odsjeka za književnost naroda BiH Filozofskog fakulteta Fahrudin Rizvanbegović.

U obrazloženju odluke Senata UNSA ocjenjuje se da se odluka Nastavno-naučnog vijeća pomenutog fakulteta ne zasniva na zakonskim propisima, te da je u postupku izjašnjavanja o pozitivnom izvještaju Komisije ovo Vijeće postupilo suprotno proceduri utvrđenoj u Pravilima UNSA.

"Senat je zaključio da je prigovor Fatmira Alispahića osnovan i utemeljen, odnosno da je kandidat navedenom odlukom doveden u neravnopravan položaj u odnosu na druge kandidate kojima su razmatrani pozitivni izvještaji komisija o ocjeni podobnosti teme na istom fakultetu", ističe se u obrazloženju odluke.

Dekan Filozofskog fakulteta Ivo Komšić u razgovoru za Fenu nije mogao komentirati navedenu odluku Senata, naglašavajući da je to najviši nadležni organ Univerziteta i da se njegove odluke ne mogu razmatrati.

"Nastavno-naučno vijeće nije prihvatilo taj referat u jednoj potpuno legalnoj i zakonitoj proceduri. To je dio autonomije fakulteta i svakog njegovog organa. Odluka Nastavno-naučnog vijeća za dvije godine koliko sam ja na čelu Filozoskog fakulteta nikada nije poništena. Nekada se dešavalo da se odluka vrati Vijeću na preispitivanje, ali odluke nikada nisu poništene u ovakvim predmetima. Referati i doktorati se vrlo često odbijaju na Nastavno-naučnom vijeću", kazao je Komšić.

Odluka Senata Univerziteta u Sarajevu je konačna i protiv nje se može pokrenuti upravni spor pred nadležnim sudom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: