{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dekan zabranio potpisivanje peticije za Fatmira Alispahića

17.5.2012. u 14:07
92
104
Dekan zabranio potpisivanje peticije za Fatmira Alispahića
92
Dekan zabranio potpisivanje peticije za Fatmira Alispahića
Pokušaj potpisivanja peticije
Dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu Ivo Komšić je zabranio potpisivanje peticije podrške Fatmiru Alispahiću, čija je doktorska teza "Iseljeničko iskustvo u novijoj bošnjačkoj književnosti" nedavno odbijena.
U obrazloženju dekana Komšića navodi se da u skladu sa članom 7. stav 6. i članom 43. Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo na fakultetu nije dozvoljeno političko organizovanje i djelovanje te ne postoji zakonski osnov da se udovolji zahtjevu.

Potpisivanje peticije je organizovala grupa NVO, koja je uputila zahtjev dekanu i tražila odobrenje za potpisivanje peticije u holu fakulteta 17. maja u vremenu od 11 do 14 sati.

Oni su tražili ukidanje, kako tvrde, nezakonite i diskriminatorske Odluke Nastavno-naučnog vijeća Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Kako navode, Odluku o zabrani dobili su 15 minuta prije početka potpisivanja peticije.

“Dekan Komšić je svjesno doveo organizatore pred svršen čin, očekujući očajnički potez, odnosno, da organizatori potpisivanja peticije, uprkos zabrani, pristupe njenom potpisivanju i na taj način daju argument za intervenciju dekana Komšića i eventualno policije. Organizatori su odlučili ispoštovati odluku dekana Komšića, iako je obrazloženje bez osnova. Naime, u zabrani stoji da 'na fakultetu nije dozvoljeno političko organizovanje i djelovanje', iako je riječ o građanskoj inicijativi, inicijativi nekoliko NVO, koje zahtijevaju od Nastavno-naučnog vijeća Filozofskog fakulteta da građaninu BiH mr. sci. Fatmiru Alispahiću omogući da se obrazuje, da ispoštuje njegovo pravo na obrazovanje te da ispoštuje član 16a Pravila Univerziteta u Sarajevu u kome stoji: ''Na Univerzitetu u Sarajevu nije dozvoljena diskriminacija zasnovana na rasi, boji kože, polu, jeziku, religiji ili vjerovanju, političkim ili drugim uvjerenjima, nacionalnom i socijalnom porijeklu'", navodi se u saopštenju koje je potpisalo devet udruženja i NVO.

Dekan Ivo Komšić se još nije javio na naš poziv.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: