BiH
7

Famus gradnja 3: Uskoro izjašnjenje o krivnji za smrt dvojice radnika

Piše: E. F.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što su neko vrijeme bili obustavljeni radovi na izgradnji objekta u sarajevskoj ulici Hiseta i to zbog pogibije dvojice radnika, Famus gradnja 3 nastavila je sa izvođenjem radova na većem djelu zgrade. Pet mjeseci kasnije zakazano je i ročište na kojemu se optuženi rukovodioci ove firme trebaju izjasniti o krivnji za djela koja im se stavljaju na teret u ovom slučaju.

Kako nam je potvrdio i Asim Crnalić, advokat optuženih rukovodioca ove firme, radovi se obavljaju na tri dimenzije objekta dok je mjesto tragedije odnosno strana zgrade na kojoj je došlo do obrušavanja oplate i betona još uvijek netaknuta.

"Dio na kojemu se dogodila nesreća je u istom stanju i tu se neće graditi sve dok odbrana u sudskom postupku koji će uslijediti ne vještači mjesto nesreće", kazao je Crnalić

Podsjećamo, tragedija se dogodila krajem januara kada se srušila skela i oplata. U nesreći su poginula dvojica radnika, Razim Halilović i Enes Halilović, obojica iz Tešnja, dok je Nevzet Halilović teško povrijeđen.

Par dana nakon događaja zbog sumnje da su počinili krivično djelo protiv sigurnosti ljudi i imovine te nepravilno i nepropisno izvođenje građevinskih radova privedeni su rukovodioci firme Famus gradnja 3 ali i kompanije Zrak. Nakon saslušanja pritvor je određen Kemalu Karahmetu, tehničkom direktoru Miralemu Jahiću i rukovodiocu gradilišta Dženanu Hadžemu.

Prije okončanja jednomjesečne mjere oni su pušteni na slobodu ali je 17. aprila protiv njih podignuta optužnica. Njom je obuhvaćen i nadzorni inžinjer i odgovorna osoba u ime nadzornog organa "Zarka" d.o.o. Sarajevo, Zijad Imamović.

Izjašnjenje o krivnji osumnjičenih po optužnici i djelima koja im se stavljaju na teret zakazana je za 22 juni.