Naša stranka
428

Falatar u Tuzli: BiH se mora nametnuti na međunarodnoj sceni, imamo zadnju šansu za ulazak u EU

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
"Vizija vanjske politike: snaga, stabilnost, otvorenost", naziv je javne tribine Naše stranke koja je večeras održana u Tuzli.

Naša stranka je odlučila javnu tribinu održati na Dan pobjede nad fašizmom. Vođen ovom činjenicom, kandidat Naše stranke za člana Predsjedništva BiH na predstojećim Općim izborima Boriša Falatar prilikom obraćanja prisutnima podsjetio je na historijske događaje koji su doveli do toga da se 9. maj danas obilježava kao datum od međunarodnog značaja, a posebno za evropske narode te da su upravo sve one vrijednosti koje simbolizuje ovaj dan zajednička poveznica svim narodima.

Naveo je da su to i temelji na kojima je građena današnja Evropska unija te da Bosna i Hercegovina kao geografski i historijski evropska zemlja ima pravo postati njenom članicom.

Naglasio je da je BiH predugo objekt kojem se diktiraju procesi i da umjesto toga mora preuzeti aktivnu ulogu i strateški voditi vanjsku politiku kako bi se nametnula na međunarodnoj sceni.

Potcrtao je da BiH treba ubrzano ući u Evropsku uniju, zatim da treba graditi dobre odnose sa svima, posebno sa susjednim državama.

"Trebamo biti motor nove regionalne dinamike te trebamo graditi uspješne bilateralne, ekonomske odnose sa svim zemljama svijeta", rekao je Falatar.

On je naglasio da se već dvije decenije priča o ulasku BiH u Evropsku uniju, ali to se još uvijek nije dogodilo.

"Mi smo o ulasku BiH u Evropsku uniju počeli pričati 1997. godine, kada su u Predsjedništvu BiH sjedili Momčilo Krajišnik i Alija Izetbegović. Od tada se vrlo malo postiglo. Bili smo jedni od prvih na listi, a sada smo na začelju. Mislim da smo previše vremena izgubili, a sada je zadnja prilika da uđemo u Evropsku uniju", poručio je Falatar.

Građani BiH odavno su izgubili povjerenje u političke garniture koje vladaju našom zemljom, a Falatar smatra da je povjerenje moguće vratiti jedino profesionalnim radom i zalaganjem.

"Potrebno je pričati o problemima koji su ljudima stvarno bitni. U ovom trenutku to je ekonomija, kako živjeti dobro i kako ostati u BiH. Sada je zadnja šansa da se približimo građanima i da vodimo jednu profesionalnu politiku", naveo je Balatar za Klix.ba te naglasio da se uz njega nalazi odličan i pozitivan tim koji je spreman tražiti rješenja svih problema.

Na večerašnjoj tribini prisutnima su se obratili i predsjednik te član predsjedništva Naše stranke Predrag Kojović i Selim Bešlagić koji su ukazali na značaj toga da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine normalno funkcioniše kako bi se uspostavili korisni diplomatski odnosi s drugim državama i poboljšao imidž zemlje.