Naša stranka
214

Falatar o propasti projekta blok 7: BiH treba Predsjedništvo koje se bori za investicije

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Nakon informacije koje je objavio Klix.ba o tome da se kineski investitori nakon septembra povlače iz projekta izgradnje bloka 7 Termoelektrane Tuzla, reagirao je kandidat Naše stranke za člana Predsjedništva BiH Boriša Falatar.

Falatar, kako je navedeno. izrazio je žaljenje zbog nemara i nesposobnosti vlasti da osiguraju ovu investiciju od strateškog značaja za Tuzlanski kanton i građane Tuzle.

Kako smo objavili, kineski investitori, Konzorcij China Gezhouba Group Company Ltd - CGGC i China Energy Engineering Group, Guangdong Electric Power Design Institute Co. i Ltd - GEDI očekivali su da Parlament FBiH još na početku ove godine da zeleno svjetlo za izgradnju ovog bloka, najveće poslijeratne investicije u BiH teške 1,5 milijardi KM.

“Čak i u situacijama kada uspiju da osiguraju inozemne investicije, naše vlasti nisu u stanju da ih realiziraju. Iako je oko gradnje bloka 7 u Termoelektrani Tuzla postojao najširi konsenzus stručnjaka, pa i politička podrška, Vlada FBiH nije uspjela da u predviđenom roku okonča procedure neophodne za garancije investitorima. Iako se već deset godina različiti sazivi Vlade FBiH angažuju oko investicija u tuzlansku termoelektranu, njeni dotrajali blokovi ostaju izvor zagađenja, ali i nesigurnosti u energetsku održivost Bosne i Hercegovine. Nažalost, članovi Predsjedništva se u ovom sazivu uopće nisu bavili ovom temom. Ja smatram da je propast investicija u bosanskohercegovački elektroenergetski sektor ogledni primjer nepostojanja bh. ekonomske diplomatije. Kada budem član Predsjedništva, neću dozvoliti da investicije u najvrijedniji sektor u Bosni i Hercegovini ovise o lijenosti sekretara parlamenata", rekao je Falatar, saopćeno izu