Reakcija na pismo
1.2k

Falatar: Cjelovitost naše zemlje je neupitna, BiH mora preuzeti odgovornost

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Na pismo koje su uputili bivši visoki predstavnici u BiH, Paddy Ashdown, Carl Bildt i Christian Szhwarz-Schilling, ministrima vanjskih poslova i visokoj predstavnici EU Federici Mogherini, u kojem izražavaju zabrinutost da bi se prekrajanjem granica između Srbije i Kosova mogle ohrabriti separatističke snage u našoj zemlji, reagirao je Boriša Falatar, kandidat Naše stranke za Predsjedništvo BiH.

"Naša zemlja mora preuzeti odgovornost i biti ključni akter regionalnih odnosa, a ne njihova kolateralna šteta. Cjelovitost Bosne i Hercegovine je neupitna. Bosna i Hercegovina se nalazi u centru regije i na njoj su se prelomili sukobi sa najtežim posljedicama za naše građane. Moramo naučiti nešto iz historije. Moramo pažljivo analizirati regionalnu, evropsku i globalnu vanjskopolitičku dinamiku i neumorno raditi na tome da što više iz te dinamike iskoristimo za boljitak naših građana i ostvarivanje naših političkih i ekonomskih ciljeva. Moramo graditi snažne i stabilne odnose, kako unutar zemlje, tako i sa susjedima. Ne smijemo biti pasivni promatrač kome se procesi diktiraju, i kome drugi kroje sudbinu. To je neprihvatljivo. Niko nam neće stvoriti bolju budućnost, moramo biti dovoljno odvažni da svoju sudbinu krojimo sami", istakao je Falatar.

Kazao da će već sljedeće sedmice u Briselu, na sastanku sa Liberalnim demokratima u Evropskom parlamentu, pokazati aktivno lice Bosne i Hercegovine sa jasnom vizijom i planom, a takav pristup će imati i u Predsjedništvu.

Dodaje kako se mir i blagostanje u zemlji i regiji gradi i kroz pojačanu saradnju na ekonomskom i kulturnom polju, u obrazovanju, nauci i sportu.

"Bosna i Hercegovina je trajni faktor i mora biti u srži procesa stvaranja nove regionalne dinamike", zaključio je Falatar.