{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Falatar: BiH zaobilaze investicije i zbog nesposobnosti članova Predsjedništva BiH

24.9.2018. u 19:10
36
37
Falatar: BiH zaobilaze investicije i zbog nesposobnosti članova Predsjedništva BiH
36
Falatar: BiH zaobilaze investicije i zbog nesposobnosti članova Predsjedništva BiH
Foto: D. S./Klix.ba
Predstavljajući svoju vanjskopolitičku viziju, kandidat Naše stranke za Predsjedništvo BiH Boriša Falatar se osvrnuo i na ključne izazove s kojima se suočava Bosna i Hercegovina, saopćeno je iz Naše stranke.
Naglasio je da je ovo posljednja prilika da se osigura ulazak BiH u Europsku uniju i tako izbjegne da 2025. godine postanemo „crna rupa“ u Europi.

"Nedavna posjeta Briselu potvrdila mi je da se tamo o nama ne razmišlja niti se interesi naših građana adekvatno brane, dok je trenutno izvjesni scenarij ulaska Srbije i Crne Gore u EU 2025. godine. To bi bila povijesna nepravda i ekonomska katastrofa. Ne smijemo dozvoliti da našu zemlju zaobilaze investicije, razvoj infrastrukture i napredak", rekao je on.

Falatar je naglasio da je ovaj scenarij rezultat nebrige i nesposobnosti članova Predsjedništva BiH.

"Potrebna je diplomatska inicijativa i potrebni su vrhunski ljudi koji mogu obaviti taj posao. Prošlo je vrijeme floskula, pasivnosti i podređenog stava. Čvrsto vjerujem da je moguće napraviti preokret, ali ne sa dosadašnjim političarima, jer oni su nas doveli tu gdje jesmo. Oni, na žalost, ne znaju djelovati u Briselu", kazao je Falatar.

Falatar je dodao da današnja uloga lidera država podrazumijeva samit diplomaciju, odnosno stalne multilateralne kontakte, te da je potrebno iskoristiti svaku priliku da uspostavljamo kontakte i gradimo naš ugled.

"Danas su susreti lidera intenzivirani i česti i to su prilike da se otvore pitanja. Za nas je ključno pitanje integracijski paket, koji će podrazumijevati da čitava regija zajedno ulazi u EU", naveo je on.

Falatar ističe da diplomaciju članova Predsjedništva trebamo dovesti na mnogo veći nivo.

"Član Predsjedništva treba znati kako se nametnuti na međunarodnoj sceni, kako stvoriti kontakte i prijateljstva s EU liderima, u cilju ostvarivanja strateških ciljeva, kao što su to EU integracije i ekonomski napredak. Vrijeme je da se pomjerimo s margine, da prestanemo biti promatrači i konačno našoj zemlji vratimo ugled", zaključio je Falatar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: