EU pruža ruku BiH
34

Fajon: Zbog nedostatka iskrene želje bh. lidera za napretkom usporen je put ka EU

FENA
Tanja Fajon, EU parlamentarka iz Slovenije (Foto: AFP)
Tanja Fajon, EU parlamentarka iz Slovenije (Foto: AFP)
Nedostatak dogovora unutar Bosne i Hercegovine zbog kompleksne strukture države i odsustva iskrene želje bh. lidera u BiH da se situacija promijeni usporava put BiH ka Evropskoj uniji ocijenila je u razgovoru za Fenu poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon.

Napomenula je da u Evropskoj uniji trenutno vlada ugodna klima kada je u pitanju proširenje na zapadni Balkan, dodajući da svi s nestrpljenjem iščekuju strategiju o proširenju, čije je objavljivanje najavljeno za početak februara, gdje će se objelodaniti konkretniji koraci koje bi države trebalo da naprave na putu prema članstvu.

"Ako smo na početku mandata Komisije pod vodstvom Jeana-Claudea Junckera dobili jasnu poruku da tokom petogodišnjeg perioda neće biti novih članica i proširenja, onda sada, kada se polako bližimo kraju mandata, imamo jasne poruke o tome kako Brisel i dalje računa da će se Uniji u dogledno vrijeme pridružiti zapadnobalkanske države" podvukla je Fajon.

Pojasnila da to znači da je EU na neki način ponovo "pružila ruku“ i stavila do znanja da želi region u svom "dvorištu“, a sada je na redu da zemlje regiona korektnim rezultatima u provođenju reformi iskoriste taj povoljan trenutak i pokažu da se zaista žele pridruži EU.

Fajon se osvrnula i na nedavnu posjetu evropskog komesara za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesa Hahna, kazavši da je nažalost BiH veoma često najslabija karika u lancu zapadnobalkanskih država na putu prema Uniji.

Kaže i da je komesar Hahn upravo to i napomenuo tokom posjete kada je istaknuo da se često čuje kako je BiH "skoro“ postigla dogovor, a Fajon smatra da u realnosti taj dogovor ne postoji.

"Svi mi koji podržavamo ulazak BiH u Uniju želimo da pomognemo, ali za napredak su jednostavno potrebni rezultati, pogotovo kada je u pitanju vladavina prava, iskorjenjenje korupcije, funkcionalno pravosuđe i stabilne, nezavisne institucije, a u slučaju BiH i ispunjenje zadataka iz Reformske agende, koja u posljednje vrijeme predstavlja izvor privrednog napretka, što znači privredni rast i nova radna mjesta", naglasila je ova evropska parlamentarka.

Za BiH, dodala je, od početka procesa pridruživanja uvijek postoji prilika da što brže i što efikasnije ispuni zahtjeve. Međutim, ponekad se stiče utisak da svi koji se u EU bave BiH više žele da se postigne napredak na putu ka EU "od onih koji su na njenom čelu“.

"I to je svakako zabrinjavajuće. Pri tom, sve te reforme su u svakom slučaju dobre za budućnost BiH, one se stoga ne trebaju provoditi zbog Brisela, već zbog državljana i efikasnijeg funkcioniranja države", pojasnila je Fajon u razgovoru za Fenu.

Napomenula je da još postoji nada da će BiH odgovoriti na Upitnik Evropske komisije o članstvu, mada nije ostalo još mnogo vremena za to, dodajući da su vrata EU za BiH otvorena, ali samo u slučaju da se sva obećanja bh. lidera u BiH i održe i ispune.

"Voljela bih da 2018. godina bude godina kada će BiH dobiti status kandidata i podsjećam da je to isključivo u rukama lidera u Bosni i Hercegovini", zaključila je poslanica u Evropskom parlamentu iz Slovenije Tanja Fajon.