Članica EP-a
84

Fajon za Klix.ba: Šefovi država EU bi na zasjedanju trebali nagraditi BiH

Piše: A. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Očekujem da šefovi vlada i država na zasjedanju Evropskog vijeća krajem sedmice u Briselu potvrde uspjeh BiH kada je riječ o određenim reformama, izjavila je u razgovoru za Klix.ba članica Evropskog parlamenta iz Slovenije Tanja Fajon uoči današnje posjete BiH.

Ona je istaknula da je zajedno s nekim kolegama iz Evropskog parlamenta, uputila pismo predsjedniku Evropskog vijeća Donaldu Tusku, kao i predsjednicima vlada i država i komesaru za proširenje Johannesu Hahnu, u kojem apeluju da se postignuti napredak svih zemalja u regionu nagradi konkretnim koracima naprijed.

"U isto vrijeme, od BiH očekujem da na nova pitanja Evropske komisije odgovori što je brže moguće da bi se što prije prešlo u novu fazu i da bismo što prije mogli očekivati dobijanje statusa kandidata. U ovoj fazi ritam približavanja diktira BiH i zbog toga je odgovornost u rukama političara u BiH", kazala je Fajon za naš portal.

Ona je naglasila da u regionu postoji pozitivan trenutak nakon postizanja sporazuma o imenu Sjeverna Makedonija.

"Ovaj dogovor govori o tome šta je sve moguće postići kada se nacionalistički tonovi zamijene pomirljivim tonovima i saradnjom. Voljela bih da i BiH iskoristi ovaj trenutak, međutim to je moguće jedino ako svi ozbiljni pristupe ispunjenju zajedničkog zadatka i pokažu da im je bolja budućnost BiH važnija od pokazivanja mišića politike i političara", rekla je Fajon.

Upitali smo je i za komentar na zaoštrenu političku situaciju u BiH, svakodnevnu negativnu i nacionalističku retoriku te političke obračune koji se prelamaju preko migrantske krize.

"Zaoštrena retorika u predizbornom periodu nije novost. Upravo migrantske teme su obilježile javni diskurs i u mnogim drugim evropskim zemljama gdje su se održali izbori u posljednje vrijeme, uključujući i moju zemlju Sloveniju. Kada je riječ o BiH, ja uvijek apelujem na vlasti da prevaziđu često zapaljivu i otrovnu retoriku koja se bazira na etničkim podjelama i koja se napaja nacionalističkim težnjama. Mislim da BiH ima jedinstvenu priliku da ubrza napredak na EU putu, što bi mogla postići jedinstvom političkih aktera i umirenom, konstruktivnom retorikom o zajedničkom cilju, a to je poboljšanje ekonomsko-socijalne slike BiH postizanjem boljeg standarda za njene državljanje, pogotovo mlade, a sve to kroz proces približavanje države Evropskoj uniji", naglasila je Fajon.