O Plenkovićevom potezu
263

Fajon za Klix.ba: Izbori u BiH nisu bili tema susreta EU lidera u Briselu

Piše: A. D.
Foto: PR Tanje Fajon
Foto: PR Tanje Fajon
Članica Evropskog parlamenta i slovenska političarka Tanja Fajon izjavila je za Klix.ba da izbori u BiH zvanično nisu bili tema ni samita i ni susreta lidera EU u Briselu, niti su dio zvaničnog dokumenta usvojenog na kraju susreta odnosno zaključaka samita.

Ovo je bio njen odgovor na kampanju hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u Briselu i problematiziranje rezultata izbora u BiH u dijelu izbora člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

“Po Briselu kruže spekulacije da je hrvatski premijer izrazio svoja stajališta oko izbora u BiH, što ja nisam u poziciji da komentarišem. Ono što je u Briselu očigledno i što se događa u različitim EU institucijama i na različitim razinama je da hrvatski predstavnici pokušavaju da povećaju uticaj Hrvata, jednog od konstitutivnog naroda u BiH. To vidimo u rezolucijama, u njihovim izlaganjima, kao i u radu nekih Odbora u Evropskom parlamentu", kazala nam je Fajon.

Ona je naglasila da, s obzirom na složenu strukturu BiH i interese sva tri konstitutivna naroda, pokušaji da se realizuju svi postojeći interesi su potpuno razumljivi.

"Međutim, ono što meni nedostaje i ono što bih voljela da vidim je više truda od svih lidera i svih naroda radi napretka BiH na EU putu i radi stvaranja pretpostavki za bolju budućnosti čitave BiH i svih njenih državljana", zaključila je Fajon u razgovoru za naš portal.