Od sutra poboljšanje
82

Fahrudin Solak: Poplavljena su minska polja oko Save, a oružane snage su u pripravnosti

Piše: E. M.
Fahrudin Solak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Fahrudin Solak (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nivo rijeke Save u pojedinim mjestima još uvijek je u porastu i danas bi trebao dosegnuti svoj najviši nivo, nakon čega bi trebao uslijediti njegov pad. U razgovoru za Klix.ba direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak je kazao kako je koordinacija organizacija spriječila veću štetu.

Pripadnici civilnih zaštita i drugih organizacija već deset dana su na terenu na sjeveru Bosne i Hercegovine gdje kontinuirano pomažu mještanima područja zahvaćenih poplavama koje su nastale usljed povećanja vodostaja rijeka Une, Sane, Vrbasa i Save zbog otapanja većih količina snijega.

Solak je dodao kako su oko Save poplavljena minska polja koja nisu deminirana te da bi se mine ili bombe mogle naći nizvodno u Srbiji.

"Minska polja su problem čitave regije i mi ćemo se potruditi da kroz strategiju, u koju se trebaju uključiti svi, do 2025. godine vidimo Bosnu i Hercegovinu bez mina", kazao je Solak.

Dodao je kako je koordinacija agencija u proteklih deset dana rezultirala time da nisu zabilježene veće štete i posljedice te da su u svakom trenutku znali gdje prijeti opasnost.

"Uvezali smo civilne zaštite i druge organizacije kako bismo znali šta nas očekuje na kojem prostoru, gdje će koliko litara kiše pasti te gdje kakve mehanizme odbrana trebamo postaviti. Načelnik u Bosanskoj Krupi je angažovao sve raspoložive snage te su uz Unu postavili vreće s pijeskom i spriječili posljedice. Ovo je samo jedan od primjera društvene odgovornosti, što svi trebamo pokazati", dodao je Solak.

Timovi Federalne uprave civilne zaštite s drugim civilnim zaštitama u proteklom periodu boravili su na nasipu uz Savu gdje su radili na ispumpavanju vode iz poplavljenih područja i poljoprivrednih polja mještana, a pripadnici FUCZ i OS BiH su u stanju pripravnosti.

"Zahvaljujući mjernim stanicama znamo u svakom trenutku vodostaje rijeka na kritičnim tačkama te smo na osnovu toga i rasporedili naše ljudstvo s mehanizacijom. Povezani smo i s drugim organizacijama kao što je Savska komisija i EFAS sistemom koji su nam pravili prognozne modele. Zahvaljujući tome znali smo da će na području Odžačke posavine nivo vode biti do vanredne mjere od poplava te smo tu napravili određene zalihe vreća s pijeskom. U Srednjoj posavini, oko Domaljevca i Orašja, na mjestu gdje je 2014. godine bilo napuknuće nasipa, fokusirali smo mehanizaciju i vreće s pijeskom. Na tom području vodostaj je 680 centimetara, što je redovna odbrana od poplava, a preko 700 centimetara je vanredna", dodao je Solak u razgovoru za Klix.ba.

Pojasnio je da je nakon vanredne mjere od poplava, odnosno vodostaja od 700 centimetara, potreban još jedan metar kako bi Sava prešla preko nasipa.

"Za sada je sve pod kontrolom, ali nema opuštanja dok sve ne prođe", zaključio je Solak.