Klix.ba u posjeti heroju
1.1k

Fahrudin Muminović zimu će dočekati u vlastitom domu: Moj život tek sad počinje

Armin Kendić
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Na pola puta između Konjević Polja i Bratunca, u selu Urkovići naići ćete na novoizgrađenu kuću koja pripada Fahrudinu Muminoviću. Ovom 32-godišnjaku, koji je kao dječak preživio ratne strahote koje lede krv u žilama, san o vlastitom domu se konačno ispunjava. Ekipa portala Klix.ba posjetila je Fahrudina i uvjerila se kako se život ovom mladiću počinje mijenjati.

Golgote Fahrudina Muminovića šokirale su javnost, a u životnom mraku, okovan šutnjom, živio je dvije decenije. Nakon toga je odlučio javno progovoriti o strahotama koje su ga zadesile 1995. godine, prvenstveno pred Haškim tribunalom, a potom i cjelokupnoj javnosti.

Pred očima tadašnjeg sedmogodišnjeg dječaka agresori su mu strijeljali oca, a njega je iz gomile leševa izvukao vozač Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske. Nakon brutalnog pogubljenja oca, Fahrudinu je preminula i majka, samo 27 dana nakon što je na svijet donijela kćerku Fahretu.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Sve nedaće na Muminoviću su ostavile velikog traga, radno nije sposoban, a amidža mu je dodijeljen kao staratelj. Još samo nekoliko dana ovaj mladić će živjeti s amidžom, strinom, rođakom i sestrom.

Na kućnom pragu svog vlastitog doma, s osmijehom na licu Muminović je dočekao ekipu portala Klix.ba.

"Moj život tek sad počinje", kaže Fahrudin odmah nakon našeg dolaska ispred kućnog praga te dodaje da su radovi na njegovom domu došli skoro do samog kraja, jer je ostalo još samo da se uredi kupatilo, postavi laminat i nabavi namještaj.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Ovaj mladić je jedan od rijetkih koji je uspio ujediniti cjelokupan region. Brojni su željeli pomoći u ostvarenju njegovog sna, a novac za izgradnju kuće prikupljen je u rekordnom roku. Pomoć su pružili i MFS-EMMAUS uz Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

"Osjećaj je sada neopisiv i još uvijek ne mogu da vjerujem da se sve ovo dešava. I ranije je bilo obećanja od ljudi da ću dobiti svoju kuću, ali se sve završavalo na pustim riječima. Jedva čekam da konačno uselim u svoj dom, a znam da je ostalo još malo vremena do tog velikog dana. Moram se zahvaliti svim dobrim ljudima koji su mi pomogli i vratili mi vjeru u život nakon svih godina proživljenog pakla", nastavlja Muminović.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Dok nam ponosno pokazuje dvije sobe, hodnik, kupatilo i kuhinju koji će biti obogaćeni svim neophodnim elementima, Muminović ističe da je spreman za okretanje novog životnog lista. Priča nam i da već polako pakuje svoje stvari kako bi prešao u novu kuću.

"U svom domu bih volio i da zasnujem vlastitu porodicu. Djevojku još uvijek nemam, ali se nadam da će uz Božiju pomoć i to doći na red uskoro. Želim da ovu kuću obogate i dječiji osmijesi i igra. Dosta je više patnje", nastavlja ovaj hrabri mladić koji će u svojoj kući živjeti sa sestrom Fahretom koja mu je kroz sve protekle godine pružala nesebičnu podršku.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Fahrudinova kuća izgrađena je na zemljištu koje se nalazi u neposrednoj blizini kuće u kojoj trenutno živi s amidžom Ramom, strinom Aišom, sestrom Fahretom, rođakom Damirom i članovima njegove porodice.

Radovi kojima je već nekoliko mjeseci preokupiran, uz sreću zbog činjenice da se ostvaruje njegov san, pomogli su u tome da ovaj mladić u određenoj mjeri potisne bolna sjećanja iz prošlosti koja mu nisu davala miran san.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

"Sad mi je mnogo lakše i osjećam kao da se ponovo rađam. Naravno, nikada ne mogu zaboraviti sve ono što se desilo i uvijek ću o tome pričati, jer istina se mora govoriti na sav glas", naglašava Fahrudin koji nakon useljenja u kuću planira i dodatno uređenje dvorišta, a već na proljeće okućnica bi mogla biti u ukrasnom zelenilu i mirisnom cvijeću.

Vrijedi kazati da se Muminović kao zaštićeni svjedok pojavio pred Haškim tribunalom gdje je govorio o svim nemilim događajima kojima je svjedočio za vrijeme počinjenja srebreničkog genocida.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Godinama je bio zaboravljen od mnogih, a nakon što je i javno progovorio o svemu, ovaj mladić iz Urkovića nadomak Konjević Polja sakupio je snage i krenuo dalje kroz život.