Odustali
507

Fadil Novalić spasio Budžet RS-a, Bošnjaci neće pokrenuti vitalni interes

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić pozvao je delegate iz SDA u Vijeću naroda Republike Srpske i od njih tražio da ne pokreću zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na Budžet Republike Srpske za 2018. godinu.

Ovu informaciju potvrdio je za Klix.ba delegat u Vijeću naroda Republike Srpske Elvedin Hamzić koji je prisustvovao današnjoj sjednici Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a.

Hamzić nam je kazao kako su delegati od jutros bili složni da se pokrene pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa s obzirom na to da su u Budžetu RS-a za 2018. godinu planirana neznatna sredstva za Bošnjake.

On ističe da je budžet RS-a za 2018. godinu 3,3 milijarde od čega je samo 150 hiljada KM planirano za Bošnjake.

Kako kaže, u toku sjednice Kluba Bošnjaka započelo je telefonsko lobiranje na način da su delegate kontaktirali ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija i potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić koji su tražili da se vitalni nacionalni interes ne pokreće.

Delegati su ostali ustrajni sve do trenutku dok delegate iz SDA nije pozvao premijer FBiH Fadil Novalić i tražio da ne pokreću mahanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Budžet RS-a. Nakon Novalićevog poziva delegati iz reda SDA odustali su od toga.

"Sa ovim je političko Sarajevo, odnosno Fadil Novalić i SDA, pokazalo koliko vode računa o Bošnjacima u entitetu RS. Kroz diskusiju koja je vođena četiri sata i argumente koje sam iznosio ostao sam principijelan i tražio da se pokrene vitalni nacionalni interes. Stranka za BiH nikada neće izdati interese Bošnjaka kao što izdaju pojedine političke stranke ", rekao je Hamzić koji je i član Predsjedništva Stranke za BiH.