Do 31. marta 2024. godine
200

Evropsko vijeće produžilo okvir za nametanje sankcija pojedincima ili entitetima u BiH

M. G.
Foto: EU
Foto: EU
Evropsko vijeće je danas donijelo odluku kojom se produžava okvir za uvođenje restriktivnih mjera, s obzirom na situaciju u Bosni i Hercegovini, do 31. marta 2024. godine.

Kako stoji na internet stranici Evropskog vijeća, Evropska unija će zato zadržati svoju sposobnost da nametne ciljane restriktivne mjere pojedincima ili entitetima koji narušavaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni identitet Bosne i Hercegovine.

Restriktivne mjere se također mogu uvesti protiv onih koji ozbiljno ugrožavaju sigurnosnu situaciju u zemlji ili potkopavaju Dejtonsko-pariški opći okvirni sporazum za mir.

"Okvir restriktivnih mjera predviđa zabranu putovanja u EU za fizička lica i zamrzavanje imovine za fizička i pravna lica. Osim toga, osobama iz EU zabranjeno je da sredstva stavljaju na raspolaganje onima koji su navedeni. Za sada, nijedan pojedinac ili entitet nije podložan restriktivnim mjerama u okviru ovog okvira", stoji u objavi.

Evropsko vijeće ponovilo je svoju nedvosmislenu opredijeljenost za EU perspektivu Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.

"Vijeće duboko žali zbog produžene političke krize u zemlji, poziva na potpuni povratak u državne institucije i poziva čelnike zemlje da se ponovo fokusiraju na provedbu reformi neophodnih za napredak na putu prema EU, uključujući ustavnu i izbornu reformu i u oblasti vladavine prava", zajključuje se u objavi Evropskog vijeća.