Reakcije
275

Evropski sindikat pisao Čampari: Informisat ćemo Vijeće Evrope o pokušaju smanjenja penzija policiji

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Evropsko vijeće policijskih sindikata (CESP) uputilo je pismo federalnom ministru unutrašnjih poslova Aljoši Čampari, u kojem navodi da će upoznati sve relevantne institucije u Vijeću Evrope o pokušaju vlasti u FBiH da novim zakonskim rješenjem smanji penzije policajcima za 30 posto.

Pismo identičnog sadržaja CESP je uputio i predsjedniku Vlade Federacije BiH Fadilu Novaliću i federalnom ministru rada i socijalne politike Vesku Drljači.

CESP je naveo kako njihova nevladina organizacija djeluje u sklopu Vijeća Evrope te da predstavlja 280.000 policijskih službenika u 14 zemalja, od čega je 10 zemalja članica Evropske unije.

U pismu federalnim funkcionerima naveli su da ih je Udruženje sindikata policajaca FBiH, koje je dio CESP-a, informisalo kako vlasti u FBiH rade na usvajanju novog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim će penzije policijskih službenika u budućnosti biti smanjene za 30 posto.

CESP smatra kako je u trenutku kada se svijet suočava s globalnom prijetnjom terorizma i drugih formi kriminala takvo nešto neprihvatljivo. Kako kažu, takav potez vlasti u FBiH mogao bi utjecati na motivisanost policijskih službenika u suočavanju s ovim fenomenima.

"Ne možemo prihvatiti ovakav stav vlasti u FBiH i strogo ćemo mu se usprotiviti. Sve relevatne institucije Vijeća Evrope informisat ćemo o ovome", piše u pismu.

Na kraju su pozvali federalne vlasti da omoguće policijskim službenicima zadržavanje penzija na zadovoljavajućem nivou.

Podršku policajcima u BiH dao je i Sindikat policije Hrvatske koji je pozdravio protest policajaca ispred institucija entiteta FBiH, kao i sve ostale dodatne aktivnosti s ciljem regulisanja penzija i ostalih prava policijskih službenika.

"Sindikat i pravedna borba jedina su sredstva koja preostaju radnicima u zaštiti njihovih radnih i socijalnih prava, stoga je nužno da sindikati jedini drugima daju podršku u borbi za ostvarenje njihovih opravdanih ciljeva. U skladu s tim dajemo vam punu podršku u ovom protestu kao zakonitoj akciji s ciljem zaštite opravdanih interesa radnika", piše u pismu koje potpisuje predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić.

Nezavisni sindikat policije Republike Srbije pisao je Vladi FBiH, federalnom ministru unutrašnjih poslova Aljoši Čampari, federalnom ministru rada i socijalne politike Vesku Drljači i Parlamentu FBiH.

U pismu su naveli kako daju punu sindikalnu i pravnu podršku policajcima u FBiH u cilju zaštite postignutog nivoa stečenih prava koja će biti nesumnjivo narušena ukoliko se usvoji Prijedlog Zakona o PIO-u.

"Prilikom naše redovne komunikacije sa predstavnicima Unije samostalnih sindikata policije FBiH, došli smo do saznanja da će predloženim zakonom za kategoriju policijskih službenika prilikom odlaska u penziju doći do umanjenja primanja po osnovu penzije za iste i to u visini od 30 posto u odnosu na trenutno važeća zakonska rješenja iz ove oblasti", piše u pismu koje potpisuje predsjednik Nezavisnog sindikata policije Srbije Velimir Lukić.

Dalje se navodi da ovakvo rješenje predstavlja kršenje stečenih prava i direktno utječe na nivo socijalnih i ljudskih prava policijskih službenika koji kao državni službenici obavljaju jednu od najodgovornijih funkcija u državi, a to je osiguravanje bezbijednosti i sigurnosti svim građanima BiH.

"Imajući u vidu navedeno, predlažemo Vam da konstruktivnim razgovorima i razmjenom mišljenja sa Unijom samostalnih sindikata policije FBiH dođete do zajedničkog rješenje koje će zaštiti državu BiH i profesionalno i ljudsko dostojanstvo policijskih službenika", piše u pismu.