Poziv vlastima
0

Evropski parlament raspravljao o BiH: Zabrinuti zbog korupcije i neformiranja vlasti

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Zastupnici Evropskog parlamenta na današnjoj sjednici pozvali su vlasti u Bosni i Hercegovini da nastave ustavne, političke i izborne reforme kako bi unaprijedile proces integracije u EU.

Zastupnici su, naime, usvojili izvještaj o napretku BiH koji je prezentirao izvjestilac EP za BiH Cristian Dan Preda.

U izvještaju koji ocjenjuje najnoviji napredak Bosne i Hercegovine (BiH) na putu zemlje ka mogućem pristupanju EU, Evropski parlament primjećuje da je od sredine 2017. došlo do primjetnog usporavanja usvajanja reformi vezanih za EU, uprkos posvećenosti zemlje reformskoj agendi.

Članovi EP-a su i dalje zabrinuti zbog raširene korupcije u BiH, koja je pokazana na Općim izborima održanim 7. oktobra prošle godine, kao i u prethodnoj izbornoj kampanji, a u kojoj je još jednom dominirala etno-nacionalistička retorika i u kojoj se previše fokusiralo na pitanja koja izazivaju podjele vezane za prošlosti, umjesto da se predlažu rješenja za svakodnevne brige građana BiH.

Oni također čvrsto naglašavaju potrebu brzog formiranja Doma naroda Federacije BiH, u skladu s presudama ustavnog suda zemlje, ističući da su funkcionalne demokratske institucije, uključujući parlament, preduslov za napredak u procesu evropskih integracija.

Evropski parlament također ponavlja potrebu da BiH nastavi ustavne, političke i izborne reforme kako bi se zemlja pretvorila u potpuno djelotvornu, uključivu i funkcionalnu državu utemeljenu na vladavini prava.

Zahtijeva se konačno usaglašavanje pravila o proceduri za Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje EU-BiH (SAPC), što je prije bilo nemoguće zbog pokušaja uvođenja etničkog blokiranja u glasačka pravila SAPC-a.

Također, prima se na znanje odluka CIK-a o dodjeli mjesta u Domu naroda Federacije, usvojena 18. decembra 2018., i pozivaju se svi politički akteri da sistemski riješe preostale pravne praznine u Izbornom zakonu BiH.