BiH
0

Evropski parlament poželio dobrodošlicu građanima BiH

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Poslanici Evropskog parlamenta čestitali su danas BiH i Albaniji na ispunjenim uvjetima iz Mape puta za viznu liberalizaciju te su pozvali zemlje članice EU da daju "zeleno svjetlo“ za bezvizni režim.

Komesarka za unutrašnja pitanja EU Cecilia Malmstrom izjavila je u Evropskom parlamentu da vizna liberalizacija za sve zemlje zapadnog Balkana predstavlja temeljac za integracionu politiku EU u tom regionu.

"Ispunjavanjem uvjeta iz Mapa puta, i BiH i Albanija su usvojile evropske standarde u oblastima pravde, slobode i sigurnosti", izjavila je ona, dodajući da su obje zemlje preduzele sve neophodne mjere i odgovorile na sva otvorena pitanja.

"Komisija zato smatra da su svi uvjeti iz Mapa puta ispunjeni i na osnovu toga predlaže odobravanje bezviznog režima", izjavila je Malmstrom pred glasanje poslanika o viznoj liberalizaciji.

Također, izrazila je očekivanje da će i zemlje članice EU postići dogovor da bi se odluka o bezviznom režimu donijela u novembru.

Predstavnica Komiteta za vansjke poslove u EP-u Sara Lutford poručila je:

"Mi smo ponudili ovaj dogovor rekavši 'ako ispunite ove uvjete dobićete bezvizni režim'. Ako Francuska ili neka druga članica Unije ima sumnje u pogledu ovog procesa nije ni trebalo da daje svoju načelnu podršku. Oni sad ne mogu da iznevjere svoja obećanja", kazala je.

Francuska poslanica u EP-u Natali Grisbek istaknula je da je vizna liberalizacija "historijski trenutak“, pogotovo za mlade koji su cijeli svoj život proveli iza "viznog zida“.

Poslanica evropskih socijaldemokrata Emina Bozkurt izjavila je da su građani u BiH zbog viznog režima imali osjećaj da su bili zatvoreni i u periodu poslije rata. Naglasila je da Evropski parlament mora dati jasan signal građanima BiH da su dobrodošli posjetioci u EU.

Dok i izvjestilac EP-a za Srbiju Jelko Kacin pozdravlja viznu liberalizaciju i ističe da su državljani BiH i Albanije dobrodošli "prijatelji, partneri i dragi susjedi“, u EP-u su se, kako je javio Deutsche Welle, mogli čuti i sporadični glasovi protivljenja slobodnom ulasku građana BiH i Albanije na teritoriju EU.

Belgijski poslanik Filip Klejs tako smatra da će se ukidanjem viznog režima „u Evropu uvoziti kriminal i nestabilnost“, jer su obje zemlje, po njegovim riječima, "tranzitne zemlje za trgovinu ljudima, drogom i oružjem“, javlja Deutsche Welle.