{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Promo
/
Evropski model obrazovanja i u našoj zemlji

S
22.5.2017. u 09:00
85
Evropski model obrazovanja i u našoj zemlji
85
JU Srednja poslovno-komercijalna i trgovačka škola Sarajevo od školske 2008/2009. godine uključila se u savremene tokove obrazovnog sistema, te radi po modularnom Nastavnom planu i programu - EU VET II (EU - Evropska unija i VET - stručno obrazovanje i obuka).
Ovi nastavni planovi i programi napravljeni su tako da budu u liniji sa nastavnim planovima i programima stručnih škola Evropske unije i svjesni smo da, ukoliko želimo biti dio Evrope, moramo usklađivati svoj razvoj sa strateškim ciljevima Evropske unije i u oblasti srednjeg obrazovanja.

Prednosti modularnih nastavnih planova i programa u odnosu na tradicionalne: kratke, zaokružene cjeline koje obezbjeđuju motivaciju, omogućuju raznolikost načina i tehnika ocjenjivanja, učenje je zasnovano na razvijanju sposobnosti, učenici aktivno učestvuju u učenju, nastavnik je pomagač i vodič, a učenik je usmjeren da istražuje i da zna sam doći do informacija.

EU-VET II nudi vertikalnu i horizontalnu prohodnost. Učenicima je omogućen prelazak iz smjera u smjer istog razreda, kao i polaganje razlike predmeta za prelazak iz trogodišnjeg u neki od četverogodišnjih smjerova.

U Srednjoj poslovno-komercijalnoj i trgovačkoj školi nastava se izvodi za sljedeća zanimanja: trgovac, aranžer/visual merchandiser, komercijalni tehničar i poslovno-pravni tehničar, od kojih je zanimanje trgovac trogodišnje, a ostala tri su čeverogodišnja zanimanja.

Praktična nastava za zanimanja aranžer/visual merchandiser i trgovac izvodi se u školi i maloprodajnim objektima trgovinskih preduzeća sa kojima škola ima ugovor. Ovakav vid nastave omogućava učeniku da u neposrednom praktičnom radu u prodavnici stekne potrebnu stručnost, razvije sposobnost za brzo, tačno i spretno obavljanje poslova u maloprodajnom objektu. Svakom učeniku u toku školovanja omogućena je ferijalna praksa i pruža im se mogućnost zaposlenja nakon završenog školovanja.

Vrlo zanimljiv pristup praktičnoj nastavi, koji se primjenjuje za poslovno-pravne i komercijalne tehničare, ogleda se u slijedećim predmetima:

Preduzeće za vježbu je mjesto za učenje putem simulacije rada u realnom preduzeću sa odgovarajućim organizacionim formama i procesima. Ovaj projekat podrazumijeva osnivanje virtuelnih preduzeća u kojima će učenici raditi kao i u stvarnim preduzećima.

Učenici radeći zajedno, osim što stiču stručnu kompetenciju i savladavaju rad na računarima, razvijaju i osjećaj za timski rad, pomažu jedni drugima, donose odluke, razvijaju osjećaj odgovornosti.

Projektni rad predstavlja novi vid pristupa učeniku i nastavi, u kojem se učenici obučavaju strategijama i metodologijama izrade projektnih radova.
Biznis plan zasnovan je na uspostavi teorijske podloge poslovnom planiranju, ali se posebno usmjerava na praktične instrukcije izrade svake faze biznis plana sa konkretnim prikazima primjera i vježbi, što učenicima pruža mogućnost da nauče kako pokrenuti vlastiti posao.

U okviru časova Poslovne informatike učenici stiču opšta znanja o primjeni savremene informacione tehnologije u poslovanju. Predmet omogućava učenicima da upoznaju programske alate, gotova programska rješenja i načine njihovog korištenja u rješavanju ekonomskih poslovnih problema.

Ovako koncipirana nastava omogućava učenicima upis primarno na Ekonomski ili Pravni fakultet, ali i na Akademiju likovnih umjetnosti, Akademiju scenskih umjetnosti, Političke nauke, kao i na ostale fakultete društvene orijentacije.

Za više informacija školu možete posjetiti na adresi Armaganuša br. 29 (Mejtaš) ili na web stranici http://www.sts.edu.ba.

Budućnost ne možete predvidjeti, ali možete utjecati na nju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: