Nova generacija
7

Počeo upis u goraždanske srednje škole, zanimanja usklađena s potrebama tržišta

Piše: E. A.
Počeo je upis u srednje škole na području BPK Goražde, a konkurs koji je raspisalo Kantonalno ministarstvo obrazovanja traje do sredine juna ove godine.

Sve tri srednje škole u Goraždu upisat će po četiri odjeljenja sa po 20 učenika. Ovakvoj odluci predhodilo je niz aktivnosti, konsultacija i promocije zanimanja i zvanja koje nude srednje škole, a koje su u skladu s upisnom politikom i zahtjevima tržišta rada.

Ukupno 80 učenika upisat će se u SSŠ "Džemal Bijedić" gdje su planirana četiri odjeljenja s pet zanimanja. Riječ je o ugostiteljsko-turističkoj struci, kombinovano odjeljenje kuhar-tehnolog i poslastičar-tehnolog prema EU VET programu četvrti stepen, zatim elektro struka, elektroničar mehaničar treći stepen i tekstilna struka, krojač također EU VET program treći stepen i saobraćajna struka, vozač motornih vozila treći stepen. Sva zanimanja budućih srednjoškolaca su usklađena sa zahtjevima tržišta rada.

"Kuhari tehnolozi i poslastičari tehnolozi su zanimanja 21. stoljeća i najtraženija zanimanja na evropskom tržištu rada, i u susjedstvu su to najdeficitarnija zanimanja. Također, svi restorani i ovdje traže našu djecu za obavljanje ferijalne prakse. Elektroničari, mehaničari i vozači motornih vozila su klasična muška zanimanja, imamo veliki broj interesanata za ta zanimanja. Krojači su zanimanje koje smo prilagodili tržištu rada, odnosno Preventu, i tu imamo tradicionalno dobre rezulatate. Također, za sva zanimanja imamo izuzetne uslove i nastavno osoblje i možemo ponuditi najsavremenije uslove za sticanje znanja", tvrdi Admir Kurtović, direktor škole.

U STŠ "Hasib Hadžović" nude zanimanja mašinski tehničar za kompjutersko upravljanje mašinama, CNC tehničar, elektrotehničar energetike, hemijsko-tehnološki tehničar i građevinski tehničar.

"Izbor zanimanja je prilagođen privredi, ono što privreda traži uz mogućnost upisa na tehničke i druge fakultete", ističe Rifet Bečić, direktor škole, dodajući da su tome prilagođeni i nastavni planovi.

MSŠ "Enver Pozderović" obrazovat će zanimanja Poljoprivredni tehničar smjer fitofarmaceut EU VET, zatim ekonomski tehničar smjer bankarstvo i osiguranje EU VET, a novost predstavlja upis dva odjeljenja Opće gimnazije.

"To je novina, jer ide novi nastavni plan i program koji ćemo donijeti u saradnji i uz saglasnost s Ministarstvom obrazovanja i Pedagoškim zavodom kantona. Smjer ekonomski tehničar bankarstvo i osiguranje, to je novi smjer prije dvije godine promijenjen i usklađen s tržištem rada", ističe Nermina Karahmetović, pedagoginja u MSŠ Enver Pozderović.