Program mjera pomoći
0

Evropski mirovni fond će Oružanim snagama BiH donirati 10 miliona eura

S. Š.
Josep Borrell, visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku (Foto: EPA-EFE)
Josep Borrell, visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku (Foto: EPA-EFE)
Evropsko vijeće je danas usvojilo pet mjera pomoći u okviru Evropskog mirovnog fonda (EPF) za podršku Bosni i Hercegovini , Gruziji , Libanu , Mauritaniji i kao podršku raspoređivanju Odbrambenih snaga Ruande u Mozambiku .

Ove nove mjere pomoći povećavaju stalnu podršku EU partnerskim zemljama u Africi, Istočnom i Zapadnom Balkanu, te proširuju geografski doseg Evropskog mirovnog fonda na južno susjedstvo.

"Evropski mirovni fond nastavlja da pokazuje svoju fleksibilnost i djelotvornost u odgovaranju na potrebe naših partnera. Danas smo usvojili pet novih mjera pomoći za podršku raspoređivanju Bosne i Hercegovine, Gruzije, Libana, Mauritanije i Ruande u Mozambik", saopćio je Josep Borell, visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Evropsko vijeće je tako današnjom odlukom usvojilo mjeru pomoći vrijednu deset miliona eura u korist Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH). Ova odluka dio je rada EU na daljem jačanju svog sigurnosnog angažmana sa svojim partnerima na Zapadnom Balkanu.

Mjerom pomoći EPF-a ojačat će se kapaciteti OS BiH kroz unapređenje i nadogradnju opreme njihove brigade taktičke podrške.

Kroz obezbjeđivanje odgovarajuće opreme, mjera pomoći će im pomoći i da doprinesu vojnim misijama i operacijama ZBOP EU. To će dalje omogućiti brzo i održivo raspoređivanje bataljona koji je odredio NATO, bilo kao dio misije ili operacije EU CSDP ili u formatima kao što su Ujedinjene nacije, NATO, OSCE, i na kraju doprinijeti zaštiti civilnog stanovništva.

Mjerom pomoći će se finansirati terenska oprema, ključni alati za vojno inženjerstvo i CBRN (kemijski, biološki, radiološki i nuklearni) materijal.

Pomoć je zatražila ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bosne i Hercegovine u junu 2022.