Američki Patriot
25

Evropske nacije oklijevaju da isporuče sisteme protivazdušne odbrane Ukrajini

S. M.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Zemlje Evropske unije koje posjeduju sisteme protivvazdušne odbrane Patriot u ponedjeljak nisu dale jasan signal da li su možda spremne da ih isporuče Ukrajini, koja očajnički traži najmanje sedam raketnih baterija kako bi se odbranila od ruskih vazdušnih napada.

Rusko vazduhoplovstvo je mnogo moćnije od ukrajinskog, ali sofisticirani raketni sistemi koje obezbjeđuju zapadni partneri Kijeva mogu predstavljati veliku prijetnju dok snage Kremlja polako napreduju duž linije fronta od oko 1.000 kilometara u ratu.

Samo je Njemačka izašla s jednom raketnom baterijom Patriot kao odgovor na najnoviji zahtjev Ukrajine.

Na sastanku ministara vanjskih poslova i odbrane EU, nizozemski ministar vanjskih poslova Hanke Bruins Slot rekao je da Nizozemska "trenutno gleda na svaku vrstu mogućnosti" i nudi finansijsku podršku njemačkoj inicijativi da pomogne Ukrajini da ojača svoju protivvazdušnu odbranu i da kupi više dronova.

Upitan zašto Nizozemska oklijeva da pošalje neke od svojih Patriot sistema, Slot je rekao: "Ponovo tražimo da li možemo da iscrpimo našu zalihu onoga što još imamo, ali to će biti teško."

Prošle sedmice, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je vojna organizacija "precrtala postojeće sposobnosti u cijeloj alijansi i da postoje sistemi koji mogu biti dostupni Ukrajini". Nije naveo zemlje koje posjeduju Patriote.

Patriot je vođeni raketni sistem koji može gađati avione, krstareće rakete i balističke rakete manjeg dometa. Svaka baterija se sastoji od lansirnog sistema postavljenog na kamion sa osam lansera koji mogu držati do četiri presretača projektila, zemaljskog radara, kontrolne stanice i generatora.

Ključna prednost američkih sistema, osim njihove efikasnosti, jeste to što su ukrajinske trupe već obučene da ih koriste.

Ali Patriotima je potrebno mnogo vremena da naprave, čak dvije godine, prema nekim procjenama, pa se zemlje nerado odriču i ostavljaju se izložene. Njemačka je imala 12, ali sada isporučuje tri Ukrajini. Poljska, koja se graniči s Ukrajinom, ima dva i potrebna su za vlastitu odbranu.

Upitan da li će njegova zemlja dati nešto, švedski ministar odbrane Pal Jonson je rekao: "Ne isključujem tu mogućnost, ali trenutno smo fokusirani na finansijske doprinose."

Rekao je da će Švedska poslati i druge sisteme koji bi mogli "osloboditi nekog pritiska" na potrebu za Patriotima.

Upitan o tome da li bi Španija mogla pojačati Patriotse, ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares rekao je da će njegova zemlja donositi odluke na osnovu moći koju ima u svojim rukama da podrži Ukrajinu.

"Mislim da nikome ne pomažemo ako sve vrijeme slušamo šta se daje, kada se daje i kako to ulazi", rekao je on na sastanku u Luksemburgu.

Novinari su više puta pitali visokog predstavnika EU za vanjsku politiku Josepa Borrella, koji je predsjedavao razgovorima, zašto se čini da zemlje toliko oklijevaju da istupe naprijed. Mnogi u Evropi smatraju da ruski predsjednik Vladimir Putin neće stati na invaziji na Ukrajinu ako dobije tamošnji rat.

Borrell je rekao da sama EU ne posjeduje raketne sisteme Patriot.

"Patriotsi su u glavnim gradovima i na njima je da donose odluke. Sada je sve rečeno, a mnogo stvari mora da se uradi", rekao je on.