Mustafa Mujezinović
0

"Evropska unija računa na BiH"

FENA
Mustafa Mujezinović (Foto: Arhiv)
Mustafa Mujezinović (Foto: Arhiv)
Federalni premijer Mustafa Mujezinović izjavio je danas u Sarajevu, nakon susreta s visokom predstavnicom EU za sigurnosnu i vanjsku politiku baronesom Cathrine Ashton, da je od nje dobio pozitivne poruke da EU računa na BiH i da će joj pomoći, ali da se moraju uraditi reforme radi stabilizacije budžeta i ekonomije.

"EU je zabrinuta je za trenutnu situaciju", rekao je Mujezinović i dodao da predstavnici EU ne mogu da razumiju da manja grupa ljudi zbog svojih beneficija želi da onemogući ostalima da žive normalno.

Po njegovim riječima, ako Svjetska banka i ekonomisti kažu da su u prošlosti urađene određene stvari koje nisu u skladu s ekonomijom i da se na javnu potrošnju troši više nego što se može onda to mora biti reducirano.

"Oni ne mogu da razumiju zašto se ovo dešava i zašto želimo da ugrozimo zdravstveni fond, poljoprivredu", kazao je federalni premijer.

On se nada da će u narednim satima OHR i EU iznijeti kolika će šteta nastati ako se ne bude radilo po svjetskim ekonomskim zakonima, ali da očekuje da će doći do rezultata u razgovorima koji se intenzivno vode te da će 26. februara biti objavljeni zakoni potrebni za drugu tranšu i kredit Svjetske banke.