{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropska unija pomaže Bosni i Hercegovini pogođenoj poplavama

17.5.2014. u 14:43
2
9
Evropska unija pomaže Bosni i Hercegovini pogođenoj poplavama
2
Šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU, ambasador Peter Sorensen, posjetio je danas Operativno-komunikacijski centar Bosne i Hercegovine.


Zadatak Centra je da koordinira napore u pružanju pomoći poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini. To je, takođe, primarno tijelo za koordinaciju međunarodne pomoći, uključujući Mehanizam civilne zaštite EU, koji je aktiviran na zahtjev Bosne i Hercegovine i Srbije."Dostava prikupljene humanitarne pomoći i evakuacija su trenutni prioriteti za sve koji rade na spašavanju i pomaganju. Pokušavamo pomoći vlastima BiH u borbi sa teškim poplavama. Humanitarna kancelarija Evropske zajednice (ECHO) i njen Centar za koordinaciju hitnih aktivnosti su u stalnom kontaktu sa nadležnim vlastima u Bosni i Hercegovini i sa državama-članicama EU i sagledavaju se mogućnosti za daljnju pomoć. EU je spremna da pomogne. Građani Bosne i Hercegovine su naši prijatelji, naši susjedi i budući članovi Unije", izjavio je ambasador Sorensen.

Dosad su Hrvatska, Slovenija, Austrija i Luksemburg poslali helikoptere i motorne čamce kako bi pomogli evakuaciju i dostavu pomoći. Tim Civilne zaštite EU bi trebao sutra doputovati u BiH da koordinira dolazak pomoći EU. Angažovani su helikopteri EUFOR-a, a mnoge druge zemlje bilateralno koordiniraju napore za pružanje pomoći. Večeras se očekuje dolazak vatrogasnog tima iz Velike Britanije, istaknuto je u saopćenju za javnost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: