Izvještaj iz Minhena
28

Evropska unija osim Rusije sve više strahuje i od utjecaja Kine na Zapadnom Balkanu

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Na sigurnosnoj konferenciji održanoj u Minhenu sredinom februara značajan dio vremena posvećen je i analizi stanja na Zapadnom Balkanu te izazovima i perspektivama. U zvaničnom izvještaju koji je objavljen istaknuto je da perspektiva regije Evropska unija, ali je put dug, a izazova je sve više.

Na konferenciji je prisustvovalo 35 šefova država ili vlada te više od stotinu ministara vanjskih poslova te drugih eksperata.

U službenoj izvještaju objavljenom nakon okončanja konferencije značajan dio posvećen je Zapadnom Balkanu, a time i BiH. Poručeno je da je perspektiva regije u EU, ali da zbog nedostatka političkog i ekonomskog napretka ali i zamora od proširenja u EU, tema pristupanja zemalja Uniji je stavljena sa strane.

Kao problematične tačke Zapadnog Balkana istaknuti su slučajevi Kosova, koje je bez saglasnosti NATO-a osnovalo svoju vojsku te intenzivne tenzije sa Srbijom.

Kada je u pitanju BiH navedeno je da postoje strahovi od moguće eskalacije etničkih tenzija nakon izbora u Predsjedništvo BiH Milorada Dodika.

Istaknuti su i učestali prostesti građana u Srbiji i BiH.

Dio izvještaja sa sigurnosne konferencije u Minhenu posvećen zemljama Zapadnog Balkana
Dio izvještaja sa sigurnosne konferencije u Minhenu posvećen zemljama Zapadnog Balkana

Ipak, u izvještaju je posebna pažnja posvećena stranim utjecajima na region. Tako je zaključak da se negativan razvoj događaja na Zapadnom Balkanu dešava paralelno sa pojačanim utjecajem Rusije i Kine.

Očita je bojazan EU od ruskog i kineskog utjecaja na Balkanu i pokušaja da se Unija oslabi.

Tako je istaknuto da je Rusija pokušala sabotirati makedonsko-grčki dogovor o imenu zemlje, a time i put Sjeverne Makedonije u NATO.

"Najnoviji dodatak regionalnoj igri moći je Kina. Sve zemlje Zapadnog Balkana, osim Kosova ugrađene su u pekinšku inicijativu "Pojas i put", u okviru formata 16+1. One su pozdravile prijeko potrebnu pomoć, trgovinu i investicijske tokove, koji se stalno povećavaju u područjima ekonomskog utjecaja rivalskim Evropskoj uniji. Dok Peking podržava pristupanje regije Evropskoj uniji, njegove aktivnosti izazivaju sumnju unutar same EU da bi Kina svoj ekonomski utjecaj mogla iskoristiti da profitira politički. Osim toga, kineski projekti ne moraju nužno biti u skladu s EU standardima održivosti ili transparentnosti. Kineski ekonomski doseg stoga predstavlja rizik za regiju, posebno u pogledu dugova, jer veliki dio ulaganja dolazi u obliku zajmova", navodi se u izvještaju.

Na kraju dijela izvještaja koji govori o Zapadnom Balkanu navodi se da je EU tek nedavno postala svjesna ovih opasnosti te su pripremili novu strategiju koja treba značiti pojačan angažman kroz geostrateške investicije na Balkanu.

Sada ostaje da se vidi kako će EU reagirati u kontekstu plana gradnje Bloka 7 termoelektrane u Tuzli koji bi prema dosadašnjem planu trebali graditi Kinezi, a BiH se zadužiti kod kinske banke za više od pola milijarde eura.