BiH
1

Evropska unija odobrila projekt Općine Stari Grad

Klix.ba
Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić potpisao je ugovor vrijedan oko 260.000 eura sa Evropskom unijom za realizaciju projekta "PHOENIX – Kultura za budućnost“.

Ovaj projekt, kojim je Općina Stari Grad aplicirala prema Evropskoj uniji, je jedan od ukupno pet odobrenih projekata u sklopu programa “Sarajevo 2014.“.

Za program "Sarajevo 2014.“, čiji je cilj doprinos obilježavanju 2014. kao godine sjećanja u BiH, prenoseći evropske vrijednosti pomirenja, različitosti i opredijeljenosti zajedničkom suočavanju sa izazovima, Evropska komisija je obezbijedila ukupno dva miliona eura.

Projekat "PHOENIX – Kultura za budućnost“ bit će implementiran u narednih 18 mjeseci i zajedno će ga realizovati Općina Stari Grad i njeni partneri Zona unaprijeđenog poslovanja Baščaršija i Fondacija Sarajevo navigator. Ukupna vrijednost projekta je oko 260.000 eura. Evropska unija je za njegovu realizaciju osigurala oko 220.000 eura, dok će ostatak novca obezbijediti Općina Stari Grad, Zona unaprijeđenog poslovanja Baščaršija i Fondacija Sarajevo navigator.

Cilj ovog projekta je doprinos pomirenju na Zapadnom Balkanu kroz promociju vrijednosti različitosti i multikulturalizma u simboličnom gradu – Sarajevu. Osim toga realizacijom projekta bit će osnaženo učešće građana i posjetilaca u kulturnim aktivnostima koje potiču i slave zajedničku kulturu i historiju, povećano multikulturalno znanje i osvještenost građana i posjetilaca i promovisano Sarajevo kao simbol promirenja na Zapadnom Balkanu kroz promociju kulturnog razvoja.

Svi ovi ciljevi bit će realizovani kroz organizovanje edukativnih sajmova, radionica, izložbi i konferencija s posebnim akcentom na promociju kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Općine Stari Grad.