BiH
0

Evropska komisija pozdravlja napredak BiH u ratifikaciji CEFTA-e

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini pozdravila je u četvrtak odluku Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o ratifikaciji Sporazuma o slobodnoj trgovini centralne Evrope (CEFTA).

Ta odluka je veliki iskorak BiH u procesu konačne ratifikacije ovoga važnog regionalnog trgovinskog sporazuma, saopćeno je iz ureda Evropske komisije u našoj zemlji.

Ona također pokazuje zalaganje BiH u daljnjoj ekonomskoj i trgovinskoj integraciji unutar regije, kao i na putu ka evropskim integracijama.

Od izuzetnog je značaja da se CEFTA ratificira prije održavanja Prvoga ministarskog sastanka Zajedničkog odbora CEFTA-e koji će biti održan 28. septembra jer, u suprotnom, BiH neće moći učestvovati u donošenju važnih odluka kojima će se definirati funkcionalni, finansijski, proceduralni i operativni aspekti institucija CEFTA-e.

Regionalno jačanje unutar CEFTA-e je proces koji je komplementaran procesu evropskih integracija i time pokazuje da je konkretan način za nove članice CEFTA-e kako da poboljšaju svoje odnose u kontekstu glavnih evropskih tokova integracije, navosi se u saopćenju.