Zabrinjavajuće
46

Evropi smo u Upitniku poručili da samo 24 posto graničnih prijelaza u BiH ispunjava standarde

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Evropska komisija je u Upitniku našoj zemlji postavila i pitanja iz oblasti uređenosti vanjskih granica, a odgovori koje je BiH dala su blago rečeno zabrinjavajući.

U Poglavlju 24, koje se odnosi na sigurnosni sistem, vanjske granice i Schengen, Evropska komisija je od BiH tražila detaljne odgovore o stanju na graničnim prijelazima. Naša zemlja je opširno odgovorila uz iznošenje krajnje zabrinjavajućih podataka o uređenosti graničnih prijelaza i opreme kojom raspolaže.

Na pitanje kakva je oprema na raspolaganju graničarima te da li postoji bilo kakav veći nedostatak u infrastrukturi i opremi, BiH je odgovorila da granična policija posjeduje osnovnu opremu u vidu uređaja za provjeru putnih isprava, čitača, brojača vozila, alkotestova, detektora opojnih sredstava, detektora eksplozivnih sredstava i sl.

Ipak u odgovoru Evropskoj komisiji BiH navodi: "Od navedene opreme BiH posjeduje ili ne posjeduje dovoljan broj alkotestova, brojača vozila, detektora opojnih i eksplozivnih sredstava, čitača registarskih oznaka i kriptološke opreme", navodi se u odgovoru.

Zatim slijedi komentar o stanju na graničnim prijelazima pa se navodi da od 83 granična prijelaza samo 24,10 posto ispunjava standarde u pogledu infrastrukture.

"Trenutno od 83 granična prijelaza samo njih 20 ili 24,10 posto ispunjava standarde u pogledu infrastrukture. Uglavnom se radi o međunarodnim graničnim prijelazima, čiju je izgradnju finansirala EU, prijelazima na međunarodnim zračnim lukama i zajedničkim prijelazima s Hrvatskom. Ostali granični prijelazi ne ispunjavaju standarde opremljenosti i uslove koji su potrebni za efikasno obavljanje graničnih provjera. Na nekim prijelazima nema nadstrešnica, kontrolnih kabina i zaustavnih rampi", istaknuto je u odgovoru Evropskoj komisiji.

Naglašeno je da granični prijelazi Bosanska Gradiška, Bosanski Brod i Doljani, koji se nalaze na najfrekventnijim putnim pravcima, imaju najlošiju infrastrukturu.

BiH je otvoreno istakla da je stanje graničnih prijelaza potpuno nezadovoljavajuće, jer na nekim prijelazima ne postoje bilo kakvi infrastrukturni uslovi za rad.

Izvjesno je da je pred našom zemljom izuzetno mnogo posla i usklađivanje uvjeta rada kako bi se približili minimumu uvjeta za normalno funkcionisanje graničnih prijelaza.